Τα μικροπλαστικά μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο μόλις δυο ώρες μετά την κατάποσή τους, αποκαλύπτει μελέτη

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο νευροφλεγμονής και νευροεκφυλισμού.

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά σωματίδια (MNP) που προέρχονται από τη διάσπαση ευρέως χρησιμοποιούμενων πλαστικών, μπορούν να εισέλθουν και στον εγκέφαλο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο σώμα και να εγκατασταθούν σε όργανα. Η παρουσία των μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων στο σώμα μας είναι επικίνδυνη για προφανείς λόγους και μπορούν δυνητικά να φτάσουν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες και να διεισδύσουν σε ζωντανά κύτταρα.

Η νέα μελέτη της Πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης διαπίστωσε ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια πολυστυρενίου, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου πλαστικού που βρίσκεται στις συσκευασίες τροφίμων, μπορεί να ανιχνευθεί στον εγκέφαλο μόλις δύο ώρες μετά την κατάποση.

Οι ερευνητές της μελέτης αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια αυτά καταφέρνουν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έναν σημαντικό κυτταρικό φραγμό που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη διείσδυση παθογόνων μικροοργανισμών ή τοξινών. Ο αιματο-εγκεφαλικός φραγμός επιτρέπει μόνο στο νερό, το οξυγόνο, τα γενικά αναισθητικά και το διοξείδιο του άνθρακα να περάσουν στον εγκέφαλο.

«Τα πλαστικά σωματίδια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, νευρολογικών διαταραχών ή ακόμη και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η νόσος του Πάρκινσον», δήλωσε ο Λούκας Κένερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη διεξήχθη σε ζωικά μοντέλα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε έξι ποντίκια, στα τρία από τα οποία χορηγήθηκε πολυστυρένιο από το στόμα. Έκαναν ευθανασία στα ποντίκια δύο έως τέσσερις ώρες μετά την κατάποση, επιτρέποντας στην ομάδα να συλλέξει τους εγκεφάλους τους και να εξετάσει την παρουσία πλαστικού.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα MNP είχαν περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και ήταν παρόντα στους εγκεφάλους των ποντικών.

Το έντερό μας διαθέτει ένα παρόμοιο προστατευτικό τοίχωμα. Τα MNP μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να διασχίσουν και τους αδιαπέραστους φραγμούς του εντέρου. Ο τρόπος με τον οποίο τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται μέσω αυτών των φραγμών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος των σωματιδίων, τη χημεία της επιφάνειας και τον τύπο κυττάρου με το οποίο αλληλεπιδρούν.

«Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανή βλάβη των μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων στον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί η έκθεση και η χρήση τους, ενώ διεξάγονται περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των MNP», κατέληξε ο Κένερ.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος