Τα κινητά παρακολουθούν και το ιστορικό υγείας μας: Οι κίνδυνοι, οι πιέσεις και η ανησυχία των γυναικών

Όταν η Τσάντλερ Τζόουνς συνειδητοποίησε ότι ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια των σπουδών της, στράφηκε σε μια αξιόπιστη πηγή για πληροφορίες και συμβουλές: Το κινητό της. Η 26χρονη αποφοίτησε την Τρίτη από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης. “Δεν ήξερα αν τα νοσοκομεία έκαναν εκτρώσεις. Ήξερα μια κλινική που έκανε εκτρώσεις, αλλά δεν υπήρχε καμία κοντά μου. Οπότε απλώς έψαξα στο Google“.

Αλλά με κάθε αναζήτηση, η Τζόουνς παρακολουθούνταν κρυφά από τις εφαρμογές τηλεφώνου και τα προγράμματα περιήγησης που “παρακολουθούν” καθώς κάνουμε κλικ, καταγράφοντας ακόμη και τα πιο ευαίσθητα δεδομένα υγείας μας: Διαδικτυακές αναζητήσεις. Εφαρμογές περιόδου. Fitness trackers. Συμβουλευτικές γραμμές βοήθειας. GPS. Οι σκοτεινές εταιρείες που συλλέγουν το ιστορικό υγείας και τα δεδομένα γεωγραφικής μας τοποθεσίας μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα για εμάς από ό,τι εμείς οι ίδιοι.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται κυρίως για να μας “πουλήσουν” πράγματα, όπως βρεφικά προϊόντα που απευθύνονται σε εγκύους. Αλλά εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αναθεωρήσει την απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση, τα δεδομένα θα γίνουν πιο πολύτιμα και οι γυναίκες πιο ευάλωτες.

Οι ειδικοί σε θέματα ιδιωτικότητας φοβούνται ότι οι εγκυμοσύνες θα μπορούσαν να παρακολουθούνται και τα δεδομένα να κοινοποιούνται στην αστυνομία.

«Η αξία αυτών των εργαλείων για την επιβολή του νόμου έγκειται στο ότι μπορούν πραγματικά να κρυφοκοιτάξουν στην ψυχή μας», δήλωσε η Cynthia Conti-Cook, δικηγόρος και συνεργάτης στο Ίδρυμα Ford.

Τα κινητά παρακολουθούν και το ιστορικό υγείας μας: Οι κίνδυνοι, οι πιέσεις και η ανησυχία των γυναικών
(AP Photo/David Goldman, File)

Οι κίνδυνοι της απρόσκοπτης πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα

Οι εφαρμογές τοποθεσίας, οι κάμερες ασφαλείας, οι συσκευές ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας και το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου παρακολουθούν τις κινήσεις μας, σύμφωνα με το A.P. Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογικών εργαλείων έχει προχωρήσει πολύ πιο μπροστά από τους νόμους και τους κανονισμούς που θα μπορούσαν να τα διέπουν.

Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν. Οι ίδιες τακτικές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τον καθορισμό των ασφαλίστρων, τις τράπεζες για την έγκριση δανείων και τους εργοδότες αποφάσεις τυχόν προσλήψεων, είπαν οι ειδικοί. Ή θα μπορούσε – και μερικές φορές – να στείλει στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αποβολές χαρούμενες διαφημίσεις στα γενέθλια του παιδιού που ποτέ δεν γεννήθηκαν.

Όλα είναι πιθανά επειδή ο HIPAA, ο νόμος των ΗΠΑ που προστατεύει το απόρρητο των ασθενών και τα αρχεία υγείας τους, δεν προστατεύει τις πληροφορίες που συλλέγουν οι εφαρμογές και εταιρείες τεχνολογίας. Ούτε το HIPAA καλύπτει τα ιστορικά υγείας που συλλέγονται από μη ιατρικά κέντρα, τα οποία διοικούνται από ομάδες κατά των αμβλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να κοινοποιηθούν ή να πωληθούν σε οποιονδήποτε.

Η Τζόουνς επικοινώνησε με ένα τέτοιο κέντρο πριν καταλάβει ότι δεν πρόσφεραν αμβλώσεις. «Οι κίνδυνοι της απρόσκοπτης πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαροι. Η έρευνα για τον έλεγχο των γεννήσεων στο διαδίκτυο, η ενημέρωση μιας εφαρμογής παρακολούθησης περιόδου ή η μεταφορά ενός τηλεφώνου στο ιατρείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη δίωξη γυναικών σε όλες τις ΗΠΑ», δήλωσε ο γερουσιαστής Ron Wyden την περασμένη εβδομάδα.

Για αμέτρητους λόγους οι νόμοι περί απορρήτου δεδομένων στις ΗΠΑ έχουν μείνει πολύ πίσω από αυτούς που εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2018. Μέχρι αυτόν τον μήνα, οποιοσδήποτε μπορούσε να αγοράσει μια συλλογή δεδομένων ασθενών για μόλις 160 $, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Vice. Τα αρχεία περιελάμβαναν διευθύνσεις ασθενών, εισοδηματικά κριτήρια, χρόνο παραμονής στην κλινική και τα κορυφαία μέρη που σταματούσαν οι άνθρωποι πριν και μετά τις επισκέψεις τους.

Τα κινητά παρακολουθούν και το ιστορικό υγείας μας: Οι κίνδυνοι, οι πιέσεις και η ανησυχία των γυναικών
(AP Photo/Damian Dovarganes)

Τιμωρία για τις γυναίκες;

Γυναίκες έγχρωμες όπως ο Τζόουνς, μαζί με φτωχές γυναίκες και μετανάστες, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις πιο τρομερές συνέπειες αν αναθεωρηθεί η απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση, καθώς έχουν συνήθως λιγότερη δύναμη και χρήματα για να “καλύψουν τα ίχνη τους”. Τείνουν επίσης να κάνουν περισσότερες αμβλώσεις, αναλογικά, ίσως επειδή έχουν λιγότερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, προφυλάξεις και καλά σχολεία με προγράμματα σεξουαλικής αγωγής.

Οι εχθροί των αμβλώσεων έχουν υποσχεθεί πάντως σε μεγάλο βαθμό να μην τιμωρούν τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά να στοχεύουν όσους τις βοηθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες.

«Οι ποινές είναι για τον γιατρό, όχι για τη γυναίκα», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο βουλευτής της πολιτείας των Ρεπουμπλικάνων Τζιμ Όλσεν από την Οκλαχόμα για έναν νέο νόμο που καθιστά την άμβλωση κακούργημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών.

«Όταν η άμβλωση ποινικοποιείται, τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης διερευνώνται», είπε η Tara Murtha, διευθύντρια επικοινωνίας στο Women’s Law Project στη Φιλαδέλφεια, η οποία πρόσφατα συνέγραψε μια έκθεση για την ψηφιακή επιτήρηση των αμβλώσεων.

Αναρωτιέται πού θα καταλήξει ο έλεγχος. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο γυναίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα ζήτημα που έθεσε ο δικαστής Clarence Thomas κατά τη διάρκεια των επιχειρημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση τον Δεκέμβριο. «Οποιαδήποτε κακή έκβαση εγκυμοσύνης μπορεί να μετατρέψει το άτομο που ήταν έγκυος σε ύποπτο», είπε η Murtha.

Τα κινητά παρακολουθούν και το ιστορικό υγείας μας: Οι κίνδυνοι, οι πιέσεις και η ανησυχία των γυναικών
(AP Photo/Jeff Chiu, File)

Πιέσεις για όρια στα τεχνολογικά εργαλεία

Μερικές πολιτείες αρχίζουν να πιέζουν, θέτοντας όρια στα τεχνολογικά εργαλεία, καθώς ο αγώνας για το απόρρητο των καταναλωτών εντείνεται.

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Maura Healey, μέσω μιας νομικής διευθέτησης, εμπόδισε μια διαφημιστική εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη να κατευθύνει διαφημίσεις smartphone κατά των αμβλώσεων σε γυναίκες εντός κλινικών εκεί που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης, θεωρώντας ότι είναι παρενόχληση. Η εταιρεία είχε μάλιστα προτείνει τη χρήση των ίδιων τακτικών «geofencing» για την αποστολή μηνυμάτων κατά των αμβλώσεων σε μαθητές γυμνασίου.

Στο Μίσιγκαν, οι ψηφοφόροι τροποποίησαν το Σύνταγμα για να απαγορεύσουν στην αστυνομία να ερευνά τα δεδομένα κάποιου χωρίς ένταλμα. Και στην Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται η Silicon Valley, οι ψηφοφόροι ψήφισαν έναν σαρωτικό νόμο για το ψηφιακό απόρρητο που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων του. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2020.

Οι ανησυχίες εντείνονται και ανάγκασαν την Apple, την Google και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την πώληση δεδομένων καταναλωτών. Αυτό περιλαμβάνει την κυκλοφορία από την Apple πέρυσι της λειτουργίας Διαφάνειας Παρακολούθησης Εφαρμογών, η οποία επιτρέπει στους χρήστες iPhone και iPad να αποκλείουν τις εφαρμογές από το να τις παρακολουθούν.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, εν τω μεταξύ, προτείνουν στις γυναίκες σε συντηρητικές πολιτείες να αφήνουν τα κινητά τηλέφωνα, τα έξυπνα ρολόγια και άλλες φορητές συσκευές στο σπίτι όταν αναζητούν φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας ή τουλάχιστον να απενεργοποιούν τις υπηρεσίες εντοπισμού. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν προσεκτικά τις πολιτικές απορρήτου των ανιχνευτών εμμήνου ρύσεως και άλλων εφαρμογών υγείας που χρησιμοποιούν.

Το ψηφιακό απόρρητο ήταν το τελευταίο πράγμα στο μυαλό της Τζόουνς όταν βρέθηκε έγκυος. Ήταν σε κρίση. Αυτή και ο σύντροφός της είχαν φιλόδοξους επαγγελματικούς στόχους. Μετά από αρκετές μέρες αναζήτησης, βρήκε ένα ραντεβού για έκτρωση στο κοντινό Ντέλαγουερ. Ωστόσο, η είδηση ​​για το προσχέδιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που διέρρευσε πυροδότησε συζητήσεις στη νομική της σχολή αυτόν τον μήνα σχετικά με το απόρρητο, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού απορρήτου στην εποχή των Big Data.

«Κυριολεκτικά, επειδή έχω το κινητό μου στην τσέπη μου, αν πάω σε ένα κέντρο υγείας, ξέρουν ότι πήγα σε ένα κέντρο υγείας», είπε η μελλοντικός δικηγόρος. «Νομίζω ότι το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην Αμερική που παραβιάζεται συνεχώς».

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: AP News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος