Τα γνωστικά τεστ στη μέση ηλικία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ισορροπία αργότερα

Απλά γνωστικά τεστ στη μέση ηλικία θα μπορούσαν να προβλέψουν την πιθανότητα πτώσης αργότερα, μια από τις συχνότερες αιτίες τραυματισμού και θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της λεκτικής μνήμης, της λεκτικής ευχέρειας, της ταχύτητας επεξεργασίας και της γνωστικής ικανότητας στη μέση ηλικία, αποτελούν πρώιμους δείκτες επιδείνωσης της ισορροπίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η γνωστική εκπαίδευση στη μέση ηλικία θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ισορροπία αργότερα.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή γνωστική συνιστώσα που εμπλέκεται στην επιτυχή ισορροπία», δήλωσε στην Guardian η Δρ. Τζοάνα Μπλότζετ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι τρέχουσες παρεμβάσεις για την ισορροπία/τον κίνδυνο πτώσης τείνουν να επικεντρώνονται σε σωματικές πτυχές, όπως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ή ισορροπίας. Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί αν οι παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη νόηση μπορούν να βελτιώσουν και την ισορροπία».

Οι πτώσεις αποτελούν την πιο κοινή αιτία θανάτου από τραυματισμό σε άτομα άνω των 75 ετών, ενώ τα κατάγματα του ισχίου είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα σε ηλικιωμένους.

Όμως, παρά τις σοβαρές συνέπειές τους, οι πτώσεις συχνά απορρίπτονται ως αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Η ερευνήτρια δήλωσε στην Guardian ότι τα ευρήματά της, τα οποία βασίζονται σε μελέτη 3.000 ατόμων και δημοσιεύθηκαν στο «Journals of Gerontology», θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για στοχευμένες παρεμβάσεις στη μέση ηλικία που θα προστατέψουν τους ανθρώπους αργότερα.

Η ικανότητα ισορροπίας βασίζεται στη γνωστική επεξεργασία πληροφοριών που προέρχονται από τρεις κατευθύνσεις, εξήγησε η Μπλότζετ. Από αυτό που βλέπουμε, από αυτό που αισθάνεται το σώμα μας μέσω της κίνησης και της θέσης και από τα ερεθίσματα που εντοπίζονται από το εσωτερικό αυτί μας και ανατροφοδοτούνται στον εγκέφαλο.

«Η κατανόηση αυτών των συσχετίσεων νωρίτερα στη μέση ηλικία, είτε πριν είτε στα πρώτα στάδια της παρακμής, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη ή τον μετριασμό της απώλειας της ανεξάρτητης κινητικότητας», τόνισε η ερευνήτρια.

«Καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει διερευνήσει τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, μεταξύ συγκεκριμένων γνωστικών διαδικασιών και της ισορροπίας στη μέση ηλικία. Ως εκ τούτου, αρκετά από τα ευρήματα της μελέτης μας είναι νέα», δήλωσε.

Η έρευνα της Μπλότζετ χαιρετίστηκε από την Δρ. Λις Μπούλτον υπεύθυνη πολιτικής της Age UK, μιας κορυφαίας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους ηλικιωμένους, η οποία δήλωσε ότι θα πρέπει να εισαχθεί στον τυπικό ιατρικό έλεγχο του Εθνικού συστήματος υγείας (NHS) για ενήλικες ηλικίας 40 έως 74 ετών στην Αγγλία.

Η Ντον Σκέλτον, καθηγήτρια Γήρανσης και Υγείας στο Glasgow Caledonian University, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν πολύ εύστοχη.

«Η ισορροπία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μυϊκή δύναμη στα πόδια ή στον κορμό», είπε. «Έχει επίσης να κάνει με εσάς, τη νοητική σας ικανότητα και τον εγκέφαλό σας και με το πόσο καλά γνωρίζει ο εγκέφαλός σας ποιοι μύες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν σε ποια χρονική στιγμή ή πόσο γρήγορα», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος