Τα 3 «μυστικά» για να κοιμόμαστε καλύτερα – Ο ύπνος μας επηρεάζει το πώς περπατάμε, λέει νέα έρευνα

Την σχέση του τρόπου με τον οποίο κοιμόμαστε με τον τρόπο που περπατάμε, διερευνά νέα μελέτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Το βάδισμα, ως μια μη αυτόματη διαδικασία, μπορεί σαφώς να επηρεαστεί από την στέρηση ύπνου, επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Hermano Krebs, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο University of Maryland School of Medicine, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

«Ιδανικά, όλοι θα πρέπει να κοιμούνται οκτώ ώρες τη νύχτα», υπενθυμίζει ο Krebs. «Αλλά αν δεν μπορούμε, τότε θα πρέπει να το “ανταποδίδουμε” όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο πιο τακτικά γίνεται».

Τι σημαίνει «το βάδισμα δεν είναι αυτόματο»

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι το περπάτημα ήταν μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, αφού δείχνοντας στους εαυτούς μας την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε, το σώμα φαινόταν να αναλαμβάνει τη διαδικασία.

Η έρευνα πλέον δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει, αφού ο εγκέφαλός μας φέρεται να αντιδρά σε οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις κατά την πορεία μας, προσαρμόζοντας το βάδισμά μας ώστε να επιβραδύνει ή να επιταχύνει ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και συνθήκες.

Στην περίπτωση της μουσικής, για παράδειγμα, μπορούμε να προσαρμόσουμε τον βηματισμό μας για να διατηρήσουμε τον ρυθμό, χωρίς μάλιστα να το καταλάβουμε.

Τα τρια «μυστικά» για να κοιμόμαστε καλύτερα

Οι ειδικοί πάντως, μας συστήνουν να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκέφαλό μας ούτως ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο του ύπνου μας.

Τα «μυστικά» για να το πετύχουμε, είναι:

  1. Η άσκηση: Μόλις δέκα λεπτά περπάτημα, ποδηλασία ή άλλη αερόβια άσκηση την ημέρα μπορούν να «βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου», σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου.
  2. Χωρίς καφέ μετά τις 15:00: Αποχή από την πρόσληψη καφεΐνης μετά το μεσημέρι.
  3. Όχι αλκοόλ πριν τον ύπνο: Αν και θεωρούμε ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε τη νύχτα, εξαιτίας της κατανάλωσης ποτών, αργά το βράδυ.

Με πληροφορίες από CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος