Στο Twitter οι ψευδείς ειδήσεις εξαπλώνονται ταχύτερα από τις πραγματικές

Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT διαπίστωσαν ότι οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) εξαπλώνονται ταχύτερα στο κοινωνικό δίκτυο Twitter από ότι οι πραγματικές. «Διαπιστώσαμε ότι το ψέμα διαχέεται μαζικότερα, ταχύτερα και ευρύτερα από την αλήθεια σε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών και σε πολλές περιπτώσεις» αναφέρει ο καθηγητής του MIT Σινάν Αράλ, καθηγητής στο MIT.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διάδοση ψευδών πληροφοριών δεν οφείλεται στα ρομπότ (bots) που έχουν προγραμματιστεί να διαδώσουν ανακριβείς ιστορίες, αλλά στο γεγονός ότι οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται κατά 70% ταχύτερα στο Twitter από ό,τι οι πραγματικές. Οι ερευνητές προσέγγισαν αντικειμενικά τις ειδήσεις και κατέγραψαν την πορεία τους στο Twitter το οποίο τους έδωσε πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 126.000 ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στο Twitter και οι οποίες κοινοποιήθηκαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορές από περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, από το 2006 έως το 2017. Για να διαπιστώσουν εάν οι ιστορίες είναι αληθείς ή ψευδείς, η ομάδα χρησιμοποίησε τις μεθόδους αξιολόγησης έξι οργανισμών (factcheck.org, hoax-slayer.com, politifact.com, snopes.org, truthorfiction.com και urbanlegends.about.com).

«Οι ψευδείς ειδήσεις είναι πιο φρέσκιες και οι χρήστες είναι πιο πιθανό να μοιράζονται νέες πληροφορίες», εξηγεί ο Άραλ, καθηγητής Διοίκησης. Οι μελετητές του MIT εξέτασαν αυτή την παράμετρο επιλέγοντας ένα τυχαίο υποσύνολο των χρηστών του Twitter που είχαν διαδώσει ψευδείς ειδήσεις και αναλύοντας το περιεχόμενο των αντιδράσεων σε αυτές τις ιστορίες. «Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε ψευδείς ειδήσεις με έκπληξη και αηδία, ενώ οι αληθινές παρήγαγαν απαντήσεις γενικότερα χαρακτηριζόμενες από θλίψη, προσμονή και εμπιστοσύνη».

Οι μελετητές συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να σκεφτούμε τρόπους περιορισμού της διάδοσης της παραπληροφόρησης και ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα.

ΠΗΓΗ: MIT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος