Singapore Airlines: Χειροτερεύουν οι αναταράξεις στις πτήσεις;

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους αναταράξεις αντιμετώπισε η πτήση της Singapore Airlines.

Ένας επιβάτης σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν σε πτήση της Singapore Airlines από το Λονδίνο προς τη Σιγκαπούρη, όταν το αεροσκάφος έπεσε σε έντονες αναταράξεις. Το αεροσκάφος Boeing 777-300ER που μετέφερε 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στην Μπανγκόκ στις 15:45 τοπική ώρα.

Οι θάνατοι από αναταράξεις είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ, συνολικά 146 επιβάτες και μέλη του πληρώματος έχουν τραυματιστεί σοβαρά από αναταράξεις μεταξύ 2009 και 2021.

Τι μπορεί να προκάλεσε τις αναταράξεις;

Ο Τιμ Άτκινσον, σύμβουλος αεροναυπηγικής και πιλότος πιστεύει πως «είναι αρκετά σαφές» ότι η πτήση της Singapore Airlines «αντιμετώπισε ατμοσφαιρικές αναταράξεις».

Σημείωσε ότι η περιοχή- που ονομάζεται Διατροπική Ζώνη Σύγκλισης– όπου συνέβη το περιστατικό, είναι «γνωστή στους πιλότους αλλά και στους επιβάτες για τις αναταράξεις που σημειώνονται εκεί».

«Παρά τη μεγάλη προσοχή που δίνουν οι πιλότοι, περιστασιακά, συμβαίνουν αναταράξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν» πρόσθεσε.

Ο Άτκινσον σημείωσε επίσης ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αεροσκάφος, «τόσο χειρότερη είναι η ατμοσφαιρική ανατάραξη, δηλαδή η απαιτούμενη ατμοσφαιρική διαταραχή που προκαλεί σημαντικά προβλήματα».

Ωστόσο, επισήμανε ότι το Boeing 777300ER είναι «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σταθερά αεροσκάφη που πετούν ευρέως σε όλο τον κόσμο».

Τι είδη αναταράξεων υπάρχουν;

Η μετεωρολόγος του Sky News, Τζοάνα Ρόμπινσον, σημειώνει ότι υπάρχουν ορισμένα είδη αναταράξεων όπου σημειώνεται ξαφνική αλλαγή στη ροή του αέρα και στην ταχύτητα του ανέμου. Οι αναταράξεις μπορεί συχνά να συνδέεται με σύννεφα καταιγίδας, τα οποία συνήθως μπορούν να προβλεφθούν, γεγονός που επιτρέπει στα αεροπλάνα να πετούν γύρω από αυτά.

Οι αναταράξεις καθαρού αέρα (CAT) είναι πολύ πιο επικίνδυνες, καθώς δεν υπάρχουν οπτικά σημάδια, όπως τα σύννεφα. Αυτή η αόρατη κατακόρυφη κίνηση του αέρα συμβαίνει συνήθως σε ύψος 15.000 ποδών και άνω και συνδέεται κυρίως με τον αεροχείμαρρο. Γενικά δεν μπορούν να ανιχνευθούν εκ των προτέρων, πράγμα που σημαίνει ότι τα πληρώματα των αεροπλάνων μπορεί να μην έχουν χρόνο να προειδοποιήσουν τους επιβάτες.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους αναταράξεις αντιμετώπισε η πτήση της Singapore Airlines.

Επιδεινώνονται οι αναταράξεις;

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις αναταράξεις κατά τη διάρκεια των πτήσεων και η τάση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί σύμφωνα με μελέτες. Μια περσινή μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι σε ένα σημείο διέλευσης στον Βόρειο Ατλαντικό – μια από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές στον κόσμο – η συνολική ετήσια διάρκεια των σοβαρών αναταράξεων αυξήθηκε κατά 55% από 17,7 ώρες το 1979 σε 27,4 ώρες το 2020. Διαπίστωσε επίσης ότι οι μέτριες αναταράξεις αυξήθηκαν κατά 37%από 70,0 σε 96,1 ώρες και οι ελαφριές αναταράξεις αυξήθηκαν κατά 17%- από 466,5 σε 546,8 ώρες.

«Πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε κάτι, διαφορετικά οι πτήσεις θα γίνουν πιο ταραχώδεις στο μέλλον καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες» δήλωσε ο Πολ Γουίλιαμς, επιστήμονας της ατμόσφαιρας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ωστόσο, ο καθηγητής Πολ Ράουντι από το Πανεπιστήμιο του Όλμπανι στη Νέα Υόρκη, εκτίμα ότι η αύξηση αυτή κατά 55% μεταβάλει ελάχιστα το ποσοστό κινδύνου.

«Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι επιβάτες» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «Στο μέλλον, δεν θα έχουμε φτερά που θα ξεριζώνονται από τα αεροπλάνα, ούτε χιλιάδες νεκρούς ή τραυματίες. Τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι όπως και σήμερα».

ΠΗΓΗ: Sky News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος