Σαν σήμερα ο Άλαν Τούρινγκ αναρωτήθηκε: «Μπορούν να σκεφτούν οι μηχανές;» θέτοντας τις βάσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Πριν από 71 χρόνια σαν σήμερα, ο πρωτοπόρος επιστήμονας Άλαν Τούρινγκ κατήρτισε το γνωστό και ως «τεστ Τούρινγκ» (Παιχνίδι της Μίμισης) .

Το τεστ Τούρινγκ στηρίζεται σε μια απλή υπόθεση: Αν ένας άνθρωπος μπορεί να συμμετέχει σε μια συζήτηση για πέντε λεπτά χωρίς να καταλάβει ότι μιλάει σε μια μηχανή, τότε ο υπολογιστής περνάει το τεστ.

Το συγκεκριμένο τεστ έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό που ονομάζουμε σήμερα Τεχνητή Νοημοσύνη, ρωτώντας αν μια μηχανή μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη σκέψη.

Σαν σήμερα ο Άλαν Τούρινγκ αναρωτήθηκε: «Μπορούν να σκεφτούν οι μηχανές;» θέτοντας τις βάσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Επειδή ένα σύστημα μπορεί απλώς να ανακτήσει μια απάντηση μέσα από μια διαδικασία που μοιάζει με κατανόηση, δεν σημαίνει ότι πράγματι κατανοεί.

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι πολλά από τα επιτυχημένα συστήματα έως σήμερα μπορούσαν να πείσουν κάποιον ότι μιλάει σε ένα άτομο, όχι μέσα από αληθοφανή ανθρώπινη συνομιλία, αλλά κάνοντας ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη.

Οι ικανότητες που απαιτούνται για να μοιάζει μια μηχανή με άνθρωπο και να περάσει το τεστ δεν συνδέονται απαραίτητα με την ευφυΐα και τη σκέψη.

Το τεστ αποτέλεσε εφαλτήριο για πολλούς επιστήμονες και μηχανικούς να σκεφτούν τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους και ενέπνευσε τις απανταχού ομάδες σχεδίασης Τεχνητής Νοημοσύνης να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν υπολογιστικά συστήματα που αλληλεπιδρούν με πιο φυσικό, ανθρώπινο τρόπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος