Πρωτοποριακός βιοαντιδραστήρας παράγει κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο

Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να προωθήσει τη διαθεσιμότητα της ανοσοθεραπείας.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (WSU) ανέπτυξαν έναν βιοαντιδραστήρα που παράγει γρήγορα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία καταπολεμούν την ανάπτυξη του καρκίνου, γνωστά και ως Τ κύτταρα. Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να προωθήσει τη διαθεσιμότητα της ανοσοθεραπείας για τους ασθενείς, μιας πολλά υποσχόμενης θεραπείας κατά του καρκίνου που αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές του WSU παρουσίασαν έναν βιοαντιδραστήρα σε μέγεθος μίνι ψυγείου, ικανό να παράγει Τ κύτταρα στο 95% του μέγιστου ρυθμού ανάπτυξης, περίπου 30% ταχύτερα από τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Ο βιοαντιδραστήρας αναπτύχθηκε αρχικά χρησιμοποιώντας Τ κύτταρα από βοοειδή, αλλά οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα έχει παρόμοιες επιδόσεις και με ανθρώπινα κύτταρα.

Το 2022, υπήρχαν περισσότερες από 1.400 διάφορες θεραπείες με Τ κύτταρα, με τον FDA να εγκρίνει επτά από αυτές για μια σειρά από θεραπείες καρκίνου. Παρά την υπόσχεσή της, η χρήση αυτής της θεραπείας, γνωστής ως χιμαιρικό αντιγονικό κύτταρο υποδοχέα Τ (CAR-T), έχει περιοριστεί λόγω του υψηλού κόστους και του χρόνου που απαιτείται για την καλλιέργεια των Τ κυττάρων. Κάθε θεραπεία έγχυσης για έναν καρκινοπαθή απαιτεί έως και 250 εκατομμύρια κύτταρα.

«Η ζήτηση για την ανάπτυξη αυτού του αυξανόμενου αριθμού θεραπειών δεν καλύπτεται, οπότε υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί όσον αφορά τις λύσεις βιοκατασκευής», αναφέρει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Κιτάνα Καϊφανλιάμ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Χημικής Μηχανικής και Βιομηχανικής Gene and Linda Voiland του WSU, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Τελικά, θα πρέπει να αναβαθμιστούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο βιοαντιδραστήρας περικλείεται μέσα σε ένα αποστειρωμένο ερμάριο, λειτουργώντας ως θάλαμος βιοασφάλειας. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλοντα όπου οι καθαρές εγκαταστάσεις παραγωγής μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμες, ενδεχομένως εκδημοκρατίζοντας την πρόσβαση σε κυτταρικές θεραπείες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να βελτιώσουν περαιτέρω τον βιοαντιδραστήρα. Σκοπεύουν να ενσωματώσουν πολλαπλούς θαλάμους, με στόχο να παράγουν τελικά αρκετά κύτταρα σε τρεις ημέρες ώστε να παρέχουν τρεις δόσεις θεραπείας. Η δοκιμή ανθρώπινων Τ-κυττάρων είναι επίσης στον ορίζοντα. Επιπλέον, η Καϊφανλιάμ και ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπρέντεν Φρέιζερ-Χέβλιν έχουν ιδρύσει την Ananta Technologies Inc., μια εταιρεία με στόχο την παραγωγή και την εμπορία αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας.

«Αναγνώρισα τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει αυτός ο βιοαντιδραστήρας στις κυτταρικές θεραπείες και στην παραγωγή αυτών των θεραπειών και δεν ήθελα να τον δω να μένει κινητοποιημένος σε ένα ακαδημαϊκό εργαστήριο», σημείωσε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Biotechnology Progress».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος