PrEP: Εξαιρετικά αποτελεσματικό το προληπτικό φάρμακο για τον HIV, σύμφωνα με μελέτη

Το PrEP διαπιστώθηκε ότι μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 86%.

Ένα φάρμακο που σταματά τη μόλυνση από τον ιό HIV αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό σε πραγματικές συνθήκες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το PrEP, όπως ονομάζεται το φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 86%. Συγκεκριμένα, το PrEP εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στον οργανισμό και να πολλαπλασιαστεί.

Προηγούμενες κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να είναι έως και 99% αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται με συνέπεια, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τώρα, η πιο εκτεταμένη μελέτη πραγματικού κόσμου αποδεικνύει ότι το PrEP εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό όταν χορηγείται σε καθημερινές συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης. Πάνω από 24.000 συμμετέχοντες σε 157 κλινικές σεξουαλικής υγείας στην Αγγλία έλαβαν μέρος στην τριετή κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν HIV-αρνητικοί, ηλικίας 16 ετών και άνω, και θεωρήθηκαν από τους κλινικούς ιατρούς ότι διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV. Η θεραπεία συνταγογραφήθηκε στους συμμετέχοντες από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2020.

Η θεραπεία PrEP, που αποτελεί συνδυασμό δύο φαρμάκων, της τενοφοβίρης δισοπροξίλης και της εμτρισιταβίνης, θα μπορούσε να λαμβάνεται καθημερινά ή πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

«Τα δεδομένα υποστηρίζουν προηγούμενες ενδείξεις ότι η θεραπεία PrEP είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Οι περιστατικές μολύνσεις ήταν σπάνιες και σχεδόν όλες συνέβησαν στο πλαίσιο της διακοπής της PrEP», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet HIV».

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη βελτιστοποίηση της πρόσβασης της θεραπείας σε όλους όσους την χρειαζονται.

Η γιατρός λοιμωδών νοσημάτων Αν Σάλιβαν από το Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust δήλωσε ότι η κλινική δοκιμή «κατέδειξε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της PrEP στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και παρείχε σημαντικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού υποομάδων στις οποίες απαιτείται περισσότερη δουλειά».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Terrence Higgins Trust για τον HIV δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φάρμακο, ιδιαίτερα μεταξύ ορισμένων μειονοτικών ομάδων.

ΠΗΓΗ: Science Alert, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος