ΠΟΥ: «Εξαιρετικά απίθανη» η θεωρία ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν

Την θεωρία ότι η Covid-19 διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα απορρίπτει η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Το πάνελ που απαρτίζεται από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ και τους κινέζους επιστήμονες αναμένεται να δημοσιεύσει την πολιτικά «ευαίσθητη» έκθεση την επόμενη εβδομάδα μετά από τις επισκέψεις στη Γουχάν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά ο Λιανγκ Γουάνιαν, ο επικεφαλής της κινεζικής ομάδας του πάνελ, δήλωσε ότι η θεωρία διαρροής του ιού από το εργαστήριο θεωρείται «εξαιρετικά απίθανη» και δεν θα διερευνηθεί περαιτέρω.

«Οι μελλοντικές αποστολές ιχνηλάτησης ιών δεν θα επικεντρώνονται πλέον σε αυτή τη θεωρία, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία», δήλωσε ο Λιανγκ.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση πρόκειται να εξετάσει μια σειρά από θεωρίες για το πώς ο ιός μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους. Μια από αυτές τις θεωρίες ισχυρίζεται ότι ο ιός διέφυγε από ένα μυστικό εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ισχυριστεί στις τελευταίες ημέρες της θητείας της ότι ορισμένοι ερευνητές στο εργαστήριο είχαν αρρωστήσει το φθινόπωρο του 2019, πριν ακόμη επιβεβαιωθούν τα πρώτα κρούσματα στην χώρα. Ωστόσο, η Κίνα έχει αρνηθεί αυτή την κατηγορία. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ανέλαβαν να βρουν απαντήσεις, αλλά η αποστολή τους στη Γουχάν αμαυρώθηκε από ισχυρισμούς περί συγκάλυψης από τις κινεζικές αρχές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν αμφιβολίες για τη διαφάνεια της Κίνας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ομάδας του ΠΟΥ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο. Ο Λιάνγκ πάλι απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ λέγοντας ότι δεν βρέθηκαν περιστατικά μολύνσεων νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019.

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη, αυστηρή και επιστημονική έκθεση, οπότε αυτή η διαδικασία διαρκεί λίγο», είπε στην κινεζική κρατική εφημερίδα «Global Times», απαντώντας στις επικρίσεις για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της έκθεσης.

«Είναι δύσκολο να περιμένουμε 30 περίπου επιστήμονες και από τις δύο πλευρές να δώσουν σαφείς απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μέσα σε ένα μήνα». Ο Λιανγκ υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι «ο ιός είναι φυσικής προέλευσης», λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να προήλθε από εργαστηριακή διαρροή».

Είπε επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν το «ύποπτο» ινστιτούτο ιολογίας και είχαν μια ειλικρινή συζήτηση με τους ερευνητές που εργάζονται εκεί.

«Μετά τις επιτόπιες επισκέψεις και μελέτες, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων συμφώνησε ομόφωνα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να διέρρευσε από το εργαστήριο», δήλωσε ο Λιανγκ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμέιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη, 16 Μαρτίου ότι τα ευρήματα πιθανότατα θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα είχε αρχικά προγραμματίσει να δημοσιεύσει μια προκαταρκτική έκθεση, κάτι που τελικά δεν έγινε, χωρίς να δοθεί σαφής εξήγηση.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε ότι η πλήρης έκθεση θα δημοσιευθεί κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα και υποσχέθηκε να δώσει στα κράτη μέλη, κάποιες πρώτες πληροφορίες για τα συμπεράσματα.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ έχει υποστεί κριτική για τις επανειλημμένες καθυστερήσεις και την αργή ανταπόκριση του οργανισμού σε εκκλήσεις για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα.

Χρειάστηκαν μήνες για να επιλεγούν οι 10 διεθνείς εμπειρογνώμονες εν μέσω διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Κίνα και τελικά η ομάδα έφτασε στη Γουχάν περισσότερο από ένα χρόνο αφού εντοπίστηκε ο ιός.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος