ΠΟΥ: Αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους στην Αφρική

Array

Οι επιδημίες ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο, όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο Έμπολα, έχουν αυξηθεί κατά 63% την τελευταία δεκαετία στην Αφρική, προειδοποεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι από το 2001 έως το 2022 καταγράφηκαν 1.843 τεκμηριωμένα περιστατικά στην αφρικανική ήπειρο. Το 30% αυτών των συμβάντων ήταν επιδημίες ζωονόσων. Το 2019 και το 2020, οι επιδημίες αυτές αντιστοιχούσαν περίπου στο 50% των συμβάντων δημόσιας υγείας. Ο ιός του Έμπολα και άλλοι ιοί αιμορραγικού πυρετού ευθύνονταν για σχεδόν το 70% αυτών των κρουσμάτων- ενώ ο δάγκειος πυρετός, ο άνθρακας, η πανώλη, η ευλογιά των πιθήκων και μια σειρά άλλων ασθενειών αντιστοιχούσαν στο υπόλοιπο 30%.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων άρχισαν να αυξάνονται από τον περασμένο Απρίλιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Η αύξηση παρατηρείται κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νιγηρία και θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στην ενισχυμένη επιτήρηση της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η ανοδική τάση εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2020, όταν η περιοχή ανέφερε τα υψηλότερα μηνιαία κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας.

Η αύξηση των ζωονόσων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η Αφρική έχει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των πουλερικών, των αυγών και του γάλακτος. Η αύξηση του πληθυσμού οδηγεί επίσης σε αυξανόμενη αστικοποίηση και καταπάτηση των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής. Οι οδικές, σιδηροδρομικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις βελτιώνονται επίσης σε ολόκληρη την Αφρική, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ζωονόσων από απομακρυσμένες περιοχές με λίγους κατοίκους, σε μεγάλες αστικές περιοχές.

«Οι λοιμώξεις που προέρχονται από ζώα και στη συνέχεια μεταπηδούν στον άνθρωπο υπάρχουν εδώ και αιώνες, αλλά ο κίνδυνος μαζικών λοιμώξεων και θανάτων ήταν σχετικά περιορισμένος στην Αφρική. Οι κακές υποδομές μεταφορών λειτουργούσαν ως φυσικό εμπόδιο», δήλωσε η Ματσιντίσο Μούτι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τις ζωονοσογόνες ασθένειες πριν προκαλέσουν εκτεταμένες λοιμώξεις και καταστήσουν την Αφρική εστία αναδυόμενων λοιμωδών ασθενειών», τόνισε.

Η αναχαίτιση της αύξησης των ζωονόσων στην Αφρική είναι πολύπλοκη και ο ΠΟΥ συνιστά μια ενιαία προσέγγιση για τη δημόσια υγεία, η οποία απαιτεί τη συνεργασία πολλών τομέων, κλάδων και κοινοτήτων. Ο διεθνής οργανισμός τονίζει επίσης ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών, κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών παραγόντων που ενισχύουν την εμφάνιση και τη μετάδοση επιδημικών ασθενειών. Τέλος, αναφέρει ο ΠΟΥ, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν τον αντίκτυπο και την εξάπλωση των επιδημιών, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος, της διατροφής, της γενετικής και της μικροβιακής αντοχής.

ΠΗΓΗ: WHO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος