Πώς θα διαχειριστούμε τις κρίσεις πανικού

Η ψυχολόγος  Άννα Κανδαράκη μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Στούντιο 4 για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορεί να συμβούν σε όλους μας.

Καταρχάς, είπε η κ.Κανδαράκη, «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε, αφού γνωρίζουμε ότι η κρίση θα περάσει. Συνήθως κρατάει περίπου δέκα λεπτά. Περιμένετε γιατί θα περάσει».

«Συνήθως οι κρίσεις πανικού αρχίζουν με ένα σωματικό σύμπτωμα του οποίου την αιτία δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Αν χωρίς να υπάρχει αιτία αρχίζει ταχυκαρδία, ιδρώτας, ιδρωμένα χέρια, αυτό δημιουργεί το άγχος και τη φοβία ότι κάτι δεν πάει καλά και αρχίζει ο κύκλος της κρίσης πανικού. Και επειδή οι κρίσεις πανικού αρχίζουν με σωματικά συμπτώματα οι άνθρωποι που περνάνε κρίσεις πανικού γίνονται περισσότερο ευαίσθητοι και αρχίζουν και ψάχνουν το σώμα τους. Αναρωτιούνται εαν είναι καλά και αιθάνονται ότι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να αναπνεύσουν». Επισήμανε επίσης ότι το σύμπτωμα είναι πάντα πραγματικό, οι άνθρωποι οι οποίοι παθαίνουν κρίσεις πανικού δεν είναι «κατά φαντασίαν ασθενείς», γι΄αυτό και πρέπει να τους προσέχουμε».

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, είπε η κ.Κανδαράκη, πριν προχωρήσουμε σε κάποια ψυχοθεραπεία να διερευνήσουμε οπωσδήποτε τα περιστατικά με ιατρικό έλεγχο, έτσι ώστε να αποκλείσουμε τυχόν οργανικό πρόβλημα.

Τέλος, όσον αφορά στην ατία που κρύβεται πίσω από τις κρίσεις πανικού, η Άννα Κανδαράκη, εκτιμά ότι πρόκειται για καταπιεσμένες επιθυμίες που βρίσκουν αυτόν τον τρόπο να έρθουν στην επιφάνεια. «Οι ψυχολόγοι αγαπάμε τις κρίσεις πανικού», είπε. «Δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν είναι παραιτημένος αλλά φοβάται τα θέλω του και εκεί πρέπει να εστιάσουμε».

Όσο για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση που δείχνει ότι περνάει κρίση πανικού, πρώτον να μην τον κάνουμε να αισθανθεί ενοχή και δεύτερον να τον παροτρύνουμε να πάρει βαθιές ανάσες. Κρίση είναι και θα περάσει.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος