Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά

Σε λίγες μέρες τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο και οι γονείς θα πρέπει να  προετοιμαστούν για άλλη μια χρονιά να αντιμετωπίσουν τυχόν κρυολογήματα, παιδικές ασθένειες και φυσικά την πανδημία.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που υποστηρίζεται από ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και καλό ύπνο, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου νόσησης με Covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο τρόφιμο που να μπορεί να προστατεύσει πλήρως κάποιον από το να προσβληθεί από τον κορονοϊό ή να τον θεραπεύσει από αυτόν.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την Covid και να νοσήσουν σοβαρά», δήλωσε στο CNN η Δρ. Λιάνα Γουέν, γιατρός επειγόντων περιστατικών και επισκέπτρια καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα πρέπει να βελτιωθεί η ανοσία ενός ατόμου ώστε να αποτρέψει τη νόσηση από την Covid, καθώς δεν έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα. Ωστόσο, θα πρέπει ούτως ή άλλως να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας».

Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει πολλαπλές λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα σε όλο το σώμα, η ενίσχυσή του απαιτεί ορισμένα βασικά δομικά στοιχεία, δήλωσε η Τζούλι Στεφάνσκι, διαιτολόγος και διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας για τη νέα σχολική χρονιά.

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά

  1. Ενθαρρύνετε την προσωπική υγιεινή

Καλό είναι τα παιδιά να μην εκτίθενται σε μολυσματικούς παράγοντες, λέει η Δρ Μάγια Άνταμ, κλινική επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Ενθαρρύνετε το πλύσιμο των χεριών όταν τα παιδιά σας επιστρέφουν από το σχολείο ή όταν πρόκειται να φάνε.

«Το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό. Είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας όπως βέβαια και να ακολουθούν τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Προσπαθήστε να μην βρίσκεστε σε μεγάλες ομάδες, ειδικά αν υπάρχουν πιθανές εστίες μόλυνσης».

  1. Τηρήστε το πρόγραμμα εμβολιασμού

Η τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη υγεία όλων των παιδιών, τονίζει η Άνταμ. Ρωτήστε τον/την παιδίατρο ποια εμβόλια θα πρέπει να κάνει το παιδί σας.

«Οι γονείς θα πρέπει να εμπιστεύονται το γεγονός ότι ο λόγος που δεν έχουμε κρούσματα πολιομυελίτιδας, για παράδειγμα, είναι επειδή υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτή τη νόσο», προσθέτει.

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά

  1. Το μυστικό της ισορροπημένης διατροφής

Το μυστικό για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η ισορροπημένη διατροφή.

«Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι ακριβώς σημαίνει αυτό» λέει η Άνταμ. «Αν θέλετε να κάνετε ένα πράγμα για τα παιδιά σας όσον αφορά τη διατροφή τους, τότε να αυξήσετε την ποικιλία φρούτων και λαχανικών όσο σας επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας», συμβουλεύει.

Ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Β, C και Α είναι μερικά άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις, εξηγεί ο Δρ Μαρκ Κόρκινς, πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, είναι μεταξύ άλλων, τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά. Τροφές όπως ο σολομός, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη Α. Όλες οι ομάδες τροφίμων περιέχουν διαφορετικά επίπεδα βιταμινών Β. Τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, οι φράουλες και οι ντομάτες είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C.

Να έχετε τις υγιεινές επιλογές ορατές και προσβάσιμες στα παιδιά και να σερβίρετε τουλάχιστον ένα λαχανικό στο δείπνο, συμβουλεύει η Στεφάνσκι.

  1. Ενισχύστε την υγεία του εντέρου

Το μικροβίωμα στο γαστρεντερικό μας σύστημα συμβάλλει στη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τονίζει ο Κόρκινς, ο οποίος είναι και καθηγητής παιδιατρικής γαστρεντερολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί. Τα τρόφιμα με προβιοτικά που υποστηρίζουν το μικροβίωμα περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το ψωμί με προζύμι.

Η Στεφάνσκι συστήνει να τρώμε τα φρούτα και τα τρόφιμα-όποτε αυτό είναι δυνατό- με τη φλούδα τους, καθώς «τα βακτήρια του εντέρου τρέφονται από ορισμένες ίνες που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα».

  1. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Μια υγιής ρουτίνα ύπνου είναι επίσης απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μικρά παιδιά θα μπορούσαν να χαλαρώνουν ακούγοντας μια ιστορία, ή κάνοντας έναν αργό περίπατο πριν από τον ύπνο, προτείνει  η Άνταμ. «Ξεκινήστε αυτή τη ρουτίνα ακόμη και μια ώρα πριν τον ύπνο, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν καλύτερα σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ένα σκοτεινό και δροσερό δωμάτιο ευνοεί περισσότερο τον επαρκή ύπνο, δήλωσε η Στεφάνσκι.

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά

  1. Βοηθήστε τα να μειώσουν το άγχος τους

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες είναι κατασταλτικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Για αυτό τον λόγο, η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του παιδιού μέσω του ποιοτικού χρόνου που περνάτε μαζί του, ή των συζητήσεων που κάνετε είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Όποτε μπορείτε, προγραμματίσετε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας. Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα γεύματα και το πόσο ευεργετικό είναι αυτό για την ψυχική υγεία των παιδιών, επειδή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό να πάτε σε ένα παιδί και να το ρωτήσετε εάν το ενοχλεί κάτι», αναφέρει η Άνταμ.

  1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίξουν έξω

Δεδομένου ότι η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση, η μείωση του στρες που επιφέρουν, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να παίζουν όσο γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, να τρέχουν και να κάνουν ό,τι τους αρέσει. Δεν πρέπει να μοιάζει με τιμωρία, αλλά με κάτι που θα μπορούν να κάνουν με ασφαλή τρόπο», συστήνει η Άνταμ.

ΠΗΓΗ: CNN 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος