Πώς να αφαιρέσετε τα μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Ερευνητές στην Κίνα βρήκαν έναν πολύ απλό τρόπο να αφαιρέσουν τα μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό.

Τα μικροπλαστικά, θραύσματα πλαστικών υλών, κατακλύζουν το περιβάλλον και έχουν ανιχνευθεί παντού: στον αέρα, στα συστήματα νερού και στις τροφικές αλυσίδες παγκοσμίως. Μικροσκοπικά θραύσματα μικροπλαστικών έχουν ανιχνευθεί επίσης σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για την απομάκρυνση των μικροπλαστικών από το πόσιμο νερό. Μια ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou και το Πανεπιστήμιο Jinan στην Κίνα πρόσθεσε νανοπλαστικά και μικροπλαστικά (NMPs) σε μαλακό νερό και σκληρό νερό βρύσης (το οποίο είναι πλουσιότερο σε μεταλλικά στοιχεία), το έβρασε και στη συνέχεια το φίλτραρε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 90% των NMPs είχε αφαιρεθεί με το βράσιμο και φιλτράρισμα του νερού, αν και τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τη σκληρότητα του νερού.

«Αυτή η απλή μέθοδος του βρασμού του νερού μπορεί να αφαιρέσει τα NMPs από το νερό της βρύσης και έχει τη δυνατότητα να μειώσει αβλαβώς την ανθρώπινη πρόσληψη NMPs μέσω της κατανάλωσης νερού», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Μεγαλύτερη συγκέντρωση NMPs απομακρύνθηκε από δείγματα σκληρού νερού βρύσης, το οποίο σχηματίζει φυσικά μια συσσώρευση αλάτων (ή ανθρακικού ασβεστίου) καθώς θερμαίνεται. Ακόμα και σε μαλακό νερό, όπου διαλύεται λιγότερο ανθρακικό ασβέστιο, αφαιρέθηκε περίπου το ¼ των μικροπλαστικών. Οποιαδήποτε κομμάτια πλαστικού με επικάλυψη ασβέστη θα μπορούσαν στη συνέχεια να αφαιρεθούν μέσω ενός απλού φίλτρου, όπως το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιείται για το τσάι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η κατανάλωση βρασμένου νερού είναι προφανώς μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση για τη μείωση της παγκόσμιας έκθεσης σε ΝΜΡ», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η κατανάλωση βρασμένου νερού μπορεί να γίνει μια πιο διαδεδομένη πρακτική, καθώς τα πλαστικά συνεχίζουν να μολύνουν τον πλανήτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology Letters».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος