Πώς μπορούν οι εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της «τεχνολογικής κακοποίησης» των γυναικών

Τα κινητά τηλέφωνα και οι διαδικτυακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται συχνά από τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας για να εξαναγκάσουν, να ελέγξουν και να περιορίσουν τις ελευθερίες των θυμάτων τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με χρήση τεχνολογικών μέσων, αυξήθηκαν δραματικά.

Στην Αυστραλία, δύο κορυφαίοι οργανισμοί συνεργάζονται για την εξάλειψη της «τεχνολογικής κακοποίησης»: ο WESNET και ο eSafety Commissioner. Και οι δύο παρέχουν κατάρτιση σε συνηγόρους και επαγγελματίες, καθώς και πόρους στα θύματα.

Το έργο τους όμως, δυσχεραίνεται από τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία αντιμετωπίζουν την ασφάλεια των χρηστών ως ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Οι πλατφόρμες και η τεχνολογική βιομηχανία μπορούν να κάνουν πολλά για να μειώσουν τη βλάβη, ενσωματώνοντας την ασφάλεια των χρηστών στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού των προϊόντων.

Προς το παρόν, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν και διαχειρίζονται συσκευές και ψηφιακά μέσα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα τρωτά σημεία των χρηστών. Μέχρι το 2020, η Google επέτρεπε να διαφημίζονται ελεύθερα στην πλατφόρμα της λογισμικά spyware και stalkerware, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν κρυφά σε μια συσκεύη όπως ένα τηλέφωνο και να παρακολουθούν τις δραστηριότητες του χρήστη. Τελικά απαγόρευσε τις διαφημίσεις εν μέσω αυξανόμενων στοιχείων ότι αυτό το είδος λογισμικού χρησιμοποιείται για την άσκηση συζυγικής βίας.

Τον Απρίλιο του 2021 η Apple κυκλοφόρησε AirTags, μια συσκευή σε μέγεθος κέρματος που εντοπίζει χαμένα αντικείμενα μέσω της εφαρμογής «Find My». Το Εθνικό Δίκτυο για τον Τερματισμό της Οικιακής Βίας (NNEDV), μια μεγάλη μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, ανέδειξε τον κίνδυνο που ενέχει το προϊόν αυτό, καθώς επέτρεπε και την παρακολούθηση ανθρώπων. Η Apple ενημέρωσε τις συσκευές ώστε να ηχούν σε τυχαία χρονικά διαστήματα όταν βρίσκονται μακριά από το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη τους.

Τα νέα «έξυπνα» γυαλιά του Facebook έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως και τα Spectacles του Snapchat και τα Google Glass. Τα γυαλιά διαθέτουν κάμερες και μικρόφωνα που επιτρέπουν την (ενδεχομένως κρυφή) καταγραφή.

Το Facebook ζήτησε τη γνώμη ομάδων όπως το NNEDV, σε μια προσπάθεια να «καινοτομήσει υπεύθυνα», αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα γυαλιά.

Πώς μπορούν οι εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της «τεχνολογικής κακοποίησης» των γυναικών

Αναγνωρίζοντας την απειλή

Οι παραδοσιακές αντιλήψεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επικεντρώνονται στις «ξένες, εξωτερικές απειλές». Ωστόσο, για τη μείωση και την καταπολέμηση της ψηφιακής ενδοοικογενειακής βίας χρειαζόμαστε ένα μοντέλο «οικείων απειλών», λέει σε άρθρο της στο Conversation, η Μπρίτζετ Χάρις, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Queensland.

Οι σύντροφοι και η οικογένεια μπορούν να εξαναγκάσουν άλλους να τους παραχωρήσουν πρόσβαση στις συσκευές τους. Μπορεί να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς λογαριασμούς ή να μπορούν να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασης του ατόμου που παρακολουθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνολογίες που επιτρέπουν την παρακολούθηση και την καταγραφή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν και να απειλήσουν τα θύματα στην καθημερινότητά τους. Η κατανόηση και η προσπάθεια άμβλυνσης του κινδύνου απαιτεί από τις πλατφόρμες και τη βιομηχανία να σκεφτούν προληπτικά για το πώς οι τεχνολογίες μπορούν να συνεταιριστούν ή να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Ασφάλεια μέσω σχεδιασμού

Η πρωτοβουλία Safety by Design στην Αυστραλία, έχει ως στόχο να καταστήσει την ασφάλεια των χρηστών προτεραιότητα κατά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την διάθεση των διαδικτυακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικές αρχές.

Η πρώτη είναι ότι οι πάροχοι υπηρεσιών είναι υπεύθυνοι να καταστήσουν την ασφάλεια των χρηστών προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες και άλλες εταιρείες εργάζονται για να προβλέψουν πώς τα προϊόντα τους μπορεί να διευκολύνουν, να αυξήσουν ή να ενθαρρύνουν τη βία. Με αυτόν τον τρόπο το βάρος της ασφάλειας δεν θα πέφτει αποκλειστικά στον χρήστη.

Η δεύτερη είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δύναμη και την αυτονομία να λαμβάνουν αποφάσεις προς όφελός τους. Οι πλατφόρμες και οι υπηρεσίες θα πρέπει να συμμετέχουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ετερόκλητων και ευάλωτων ομάδων, ώστε να διασφαλίζουν ότι τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες τους είναι προσβάσιμα και χρήσιμα για όλους.

Η τρίτη αρχή είναι ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία σχετικά με τις επιχειρήσεις και τους δημοσιευμένους στόχους ασφάλειας είναι ουσιώδους σημασίας.

Η eSafety έχει δημιουργήσει εργαλεία αξιολόγησης της ασφάλειας μέσω σχεδιασμού για τη βελτίωση και την καινοτομία με βάση τις ορθές πρακτικές και τους τεκμηριωμένους πόρους και τα πρότυπα. Οι πλατφόρμες και η βιομηχανία έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας μέσω του σχεδιασμού.

Μια εφαρμογή βοηθά τους χρήστες να υποβάλουν αίτηση για έκδοση εντολή προστασίας

Ο ιστότοπος Ohio Legal Help, ο οποίο παρέχει δωρεάν νομικές πληροφορίες και πόρους για αστικές υποθέσεις, ανακοίνωσε ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο που διευκολύνει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ώστε να μπορούν να συμπληρώνουν διαδικτυακά τα νομικά έντυπα που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν μια εντολή προστασίας. Ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος από κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα ή υπολογιστή.

Εκτιμάται ότι 50.000 χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο νέο κόμβο και τα εργαλεία μέσα σε ένα χρόνο. Το διαδικτυακό εργαλείο για την ενδοοικογενειακή βία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ενδοοικογενειακή Βία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οχάιο, το Δίκτυο για την Ενδοοικογενειακή Βία της πολιτείας (ODVN) και την Εταιρεία Νομικής Βοήθειας του Κλίβελαντ.

«Η συμπλήρωση μιας αίτησης πολιτικής εντολής προστασίας με τη βοήθεια δικηγόρου ή συνηγόρου είναι πάντα η καλύτερη λύση», δήλωσε Λίντα Γουόρνερ, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία.

«Όμως οι αιτούντες συχνά προσέρχονται στο δικαστήριο και καταθέτουν αίτηση χωρίς δικηγόρο ή συνήγορο και η πανδημία έκανε αυτό ακόμη πιο αγχωτικό. Αυτός ο ιστότοπος δίνει οδηγίες στα άτομα πώς να συμπληρώσουν τα έντυπα, μαζί με πληροφορίες παραπομπής σε νομικές και δικηγορικές υπηρεσίες», εξήγησε η πρόεδρος.

Το ODVN, ένα δίκτυο 75 τοπικών προγραμμάτων ενδοοικογενειακής βίας που εξυπηρετούν και τις 88 κομητείες του Οχάιο, ανέφερε τον Μάιο ότι ο αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων για ορισμένα προγράμματα σχεδόν τριπλασιάστηκε το περασμένο έτος.

«Η πανδημία έχει απομονώσει τις οικογένειες και έχει αυξήσει το άγχος, το οποίο μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στο σπίτι», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Νομικής Βοήθειας του Οχάιο Σούζαν Τσόε. «Δημιουργήσαμε τον κόμβο χρηστών My OLH για να διευκολύνουμε την πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες και τη συμπλήρωση εντύπων μέσω διαδικτύου και, χάρη στους συνεργάτες μας, διαθέτουμε πλέον ειδικά εργαλεία για τα θύματα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος