Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το περπάτημα και την ισορροπία

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σχεδόν όλες τις σωματικές λειτουργίες και σε βάθος χρόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, μειωμένη ανοσία κ.λπ.

Ωστόσο μια νέα μελέτη που διεξήγαν ερευνητές του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, αναφέρει ότι το περπάτημα -και συγκεκριμένα το πόσο καλά μπορούμε να ελέγξουμε το βηματισμό μας-μπορεί πράγματι να επηρεαστεί από την έλλειψη ύπνου. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports» έδειξε πώς τόσο η περιστασιακή όσο και η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το περπάτημα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσθεί με διαταραχές στο περπάτημα, την ισορροπία ή τον ύπνο. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου των φοιτητών για μερικές εβδομάδες, όπου αποδείχθηκε ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν καλή ποιότητα ύπνου. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς είχαν την τάση να αναπληρώνουν την έλλειψη ύπνου της εβδομάδας, τα Σαββατοκύριακα. Στη συνέχεια, οι 30 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Οι δέκα φοιτητές που αναπλήρωναν τον χαμένο ύπνο τα Σαββατοκύριακα αποτέλεσαν την Ομάδα Ελέγχου (OE). Στη δεύτερη ομάδα (Χρόνια Διαταραχή Ύπνου, ΧΔΥ), συμμετείχαν 10 φοιτητές που δεν αναπλήρωναν την έλλειψη ύπνου. Στην τρίτη ομάδα (Οξεία Στέρηση Ύπνου), οι δέκα φοιτητές που συμμετείχαν ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν ξύπνιοι από το βράδυ της Πέμπτης έως την Παρασκευή χωρίς να καταναλώσουν καφεΐνη ή άλλες διεγερτικές ουσίες.

Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να περπατήσουν σε ένα διάδρομο και να συντονίσουν τα βήματά τους με τον ρυθμό ενός μετρονόμου. Το τεστ δεν ήταν πολύ περίπλοκο. Οι φοιτητές έπρεπε απλώς να κρατήσουν το ρυθμό του. Ωστόσο η τρίτη ομάδα αντιμετώπισε προβλήματα στην εκτέλεση της άσκησης, καθώς οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να συντονιστούν με τον ρυθμό. Σε γενικές γραμμές, τα πήγαν χειρότερα από εκείνους που δεν υπέφεραν από στέρηση ύπνου. Τα πειράματα έδειξαν και τα οφέλη της αναπλήρωσης του ύπνου. Εκείνοι που συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα, τα πήγαν πολύ καλύτερα στον διάδρομο από εκείνους που δεν αναπλήρωναν τις χαμένες ώρες ύπνου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το περπάτημα δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία και ότι μπορεί να επηρεαστεί από τη στέρηση ύπνου.

«Επιστημονικά, δεν ήταν σαφές ότι σχεδόν αυτόματες δραστηριότητες όπως το περπάτημα θα επηρεάζονταν από την έλλειψη ύπνου», δήλωσε ο Χερμάνο Κρεμπς, κύριος ερευνητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου είναι σημαντική. Για παράδειγμα, όσοι έχουν χρόνια έλλειψη ύπνου, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, οι κλινικοί γιατροί και κάποιοι στρατιωτικοί, μπορούν να αναπληρώνουν τον χαμένο ύπνο ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο του βαδίσματός τους», ανέφερε ο επιστήμονας.

«Ιδανικά, όλοι θα πρέπει να κοιμούνται οκτώ ώρες τη νύχτα. Αλλά αν δεν μπορούμε, τότε θα πρέπει να τις αναπληρώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν πιο τακτικά».

ΠΗΓΗ: Forbes, Scitechdaily

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος