Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό HIV διεγείρει «σπάνια ανοσοκύτταρα» σε πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους

Ένα νέο, πειραματικό εμβόλιο για τον ιό HIV κατέδειξε αποτελεσματικότητα – μετά τις πρώτες δοκιμές σε εθελοντές- κατά 97% στη διέγερση ενός σπάνιου συνόλου ανοσοκυττάρων που παίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του ιού.

Πρόκειται για μια άλλη προσέγγιση καταπολέμησης του ιού HIV, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποφύγει την ανοσία των εμβολίων. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Scripps Research στο Σαν Ντιέγκο και της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Εμβόλιο κατά του AIDS (IAVI), βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι και έχει δοκιμαστεί μόνο σε 48 άτομα μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ενθουσίασαν την επιστημονική ομάδα, ειδικά επειδή τώρα θα συνεργαστεί με τη Moderna– την αμερικανική εταιρεία που έχει αναπτύξει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού- σε μια έκδοση mRNA του εμβολίου κατά του ιού HIV – ένα βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη διαθεσιμότητά τους, σύμφωνα με την Scripps Research.

«Με τους συνεργάτες μας, δείξαμε ότι τα εμβόλια μπορούν να σχεδιαστούν για να διεγείρουν σπάνια ανοσοκύτταρα με συγκεκριμένες ιδιότητες και αυτή η στοχευμένη διέγερση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στους ανθρώπους», δήλωσε ο William Schief, ανοσολόγος στο ερευνητικό κέντρο Scripps. «Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία εμβολίου για τον ιό HIV και πιθανώς σημαντική για τη δημιουργία εμβολίων κατά άλλων παθογόνων».

Ένα εμβόλιο-πρόκληση

Η έρευνα για το εμβόλιο κατά του HIV ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, λίγο μετά την ανακάλυψη του ιού που προκαλεί το AIDS. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν αργή και μόνο ένας συνδυασμός δύο εμβολίων – που χορηγήθηκε στην κλινική δοκιμή Thai RV144 – είχε αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, που κυκλοφόρησαν το 2009, έδειξαν μείωση κατά 31% της μόλυνσης από τον ιό HIV. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό για να υποβληθεί προς έγκριση στη ρυθμιστική αρχή. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι αυτή η περιορισμένη προστασία εξασθενεί μετά από περίπου ένα χρόνο.

Ο ιός είναι ένας δύσκολος στόχος για εμβολιασμό καθώς μπορεί και αποφεύγει σταθερά την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν μια πολύ εξασθενημένη ή αδρανοποιημένη (εξουδετερωμένη) μορφή του ιού ή του βακτηρίου που συνήθως προκαλεί τη νόσο ή ένα μικρό τμήμα του ιού ή του βακτηρίου. Η ουσία αυτή ονομάζεται αντιγόνο. Ωστοσο, επειδή ο HIV μεταλλάσσεται γρήγορα για να αποφύγει τα αντισώματα, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η νέα προσέγγιση επικεντρώνεται σε ένα σπάνιο σύνολο αντισωμάτων που είναι γνωστά ως ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα μπορούν να αγκιστρωθούν στις πρωτεΐνες ακίδας του HIV. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα αντισώματα εκκρίνονται από λίγα μόνο Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, περίπου 1 στα 1 εκατομμύριο, δήλωσε ο Schief. Τα Β κύτταρα είναι αυτά που παράγουν τα αντισώματα.

«Για να έχουμε τη σωστή απόκριση αντισωμάτων, πρέπει πρώτα να προετοιμάσουμε τα σωστά Β κύτταρα», είπε.

Νέες τεχνολογίες για νέα εμβόλια

Η νέα προσέγγιση στοχεύει σε αυτό το συγκεκριμένο σύνολο Β κυττάρων με ένα μείγμα εμβολίου που ονομάζεται eOD-GT8 60mer. Στην πρώιμη κλινική δοκιμή, 48 υγιείς ενήλικες εθελοντές έλαβαν είτε το υποψήφιο εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν άμεσα εάν το εμβόλιο εμπόδισε τη μόλυνση από τον ιό HIV, αλλά εάν ήταν ασφαλές και εάν οι συμμετέχοντες που το έλαβαν παρήγαγαν ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στις 3 Φεβρουαρίου στο διαδικτυακό συνέδριο International Research Society HIV Research for Prevention, έδειξαν ότι τα επιθυμητά αντισώματα βρέθηκαν στο 97% των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο.

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για ένα πιθανό νέο εμβόλιο για τον ιό HIV και απαιτούνται ακόμη πολλές κλινικές δοκιμές για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς του, σε μεγάλες ομάδες εθελοντών. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συνεργασία με τη Moderna για τη χρήση της τεχνολογίας mRNA θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος