Πειραματικό εγκεφαλικό εμφύτευμα θεράπευσε την ανθεκτική κατάθλιψη σε ασθενή

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, θεράπευσε με επιτυχία έναν ασθενή με σοβαρή κατάθλιψη, στοχεύοντας στο συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα που εμπλέκεται στα καταθλιπτικά εγκεφαλικά πρότυπα και επαναφέροντάς τα χάρη σε μια νέα, αποδεδειγμένη παρέμβαση.

Αν και επικεντρώθηκε σε έναν ασθενή, η πρωτοποριακή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Nature Medicine», αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τις νευροεπιστήμες και τις θεραπείες των ψυχιατρικών διαταραχών.

Η παραδοσιακή εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS) είχε περιορισμένη επιτυχία στη θεραπεία της πάθησης, εν μέρει λόγω των συσκευών που χρησιμοποιούνται. Οι περισσότερες μπορούν να παρέχουν συνεχή ηλεκτρική διέγερση μόνο σε μία μόνο περιοχή του εγκεφάλου κάθε φορά. Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σε διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται ή έχουν γίνει ανθεκτικοί στη θεραπεία. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία που να μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.

Για να το διορθώσουν αυτό, οι ερευνητές επινόησαν μια στρατηγική που βασίζεται σε δύο προηγουμένως ανεξερεύνητα ψυχιατρικά βήματα: Τη χαρτογράφηση του «κυκλώματος κατάθλιψης» ενός ασθενούς και τον χαρακτηρισμό του «νευρικού βιοδείκτη» του, ο οποίος είναι ένα συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδεικνύει την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μετά τον εντοπισμό του βιοδείκτη, οι ερευνητές εμφύτευσαν ένα καλώδιο ηλεκτροδίου στην περιοχή του εγκεφάλου όπου ανακαλύφθηκε ο βιοδείκτης και ένα άλλο στο «κύκλωμα κατάθλιψης» του ασθενούς. Στη συνέχεια, προσάρμοσαν μια νέα συσκευή DBS ώστε να ανταποκρίνεται μόνο όταν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας, γεγονός που τους επέτρεψε να διαμορφώσουν το κύκλωμα. Το πρώτο καλώδιο θα ανιχνεύει τον βιοδείκτη, ενώ το δεύτερο θα παράγει μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού βαθιά στον εγκέφαλο για έξι δευτερόλεπτα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη του ασθενούς και να αναπτύξουν άμεση θεραπεία προσαρμοσμένη στον εγκέφαλό του και στο νευρωνικό κύκλωμα που προκαλεί την ασθένεια.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης του ασθενούς ανακουφίστηκαν σχεδόν αμέσως και διήρκεσαν για τους 15 μήνες που έφερε την εμφυτευμένη συσκευή.

«Η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας έδειξε ότι όχι μόνο εντοπίσαμε το σωστό εγκεφαλικό κύκλωμα και βιοδείκτη, αλλά μπορέσαμε να το αναπαράγουμε σε μια εντελώς διαφορετική, μεταγενέστερη φάση της δοκιμής με τη χρήση της εμφυτευμένης συσκευής», δήλωσε η κύρια συγγραφέας και ψυχίατρος στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Κάθριν Σκάνγκος. «Αυτή η επιτυχία αποτελεί από μόνη της μια απίστευτη πρόοδο στις γνώσεις μας για τη λειτουργία του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από τις ψυχικές ασθένειες».

Για το επόμενο βήμα, η Σκάνγκος είπε: «Πρέπει να εξετάσουμε πώς αυτά τα κυκλώματα διαφέρουν μεταξύ των ασθενών και να επαναλάβουμε αυτή τη θεραπεία πολλές φορές. Επίσης, πρέπει να δούμε αν ο βιοδείκτης ή το εγκεφαλικό κύκλωμα ενός ατόμου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου καθώς συνεχίζεται η θεραπεία».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος