Την παράνομη πρόσβαση στο λογαριασμό του στο Facebook από τρίτο πρόσωπο ανακάλυψε πρόσφατα ένας χρήστης του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όταν αντελήφθη ότι ο κωδικός πρόσβασής του είχε αλλάξει εν αγνοία του.
To θύμα, ο Aaron Thompson, μοιράστηκε την εμπειρία του στην ιστοσελίδα Reddit, και αποκάλυψε ότι ο χάκερ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον προσωπικό του λογαριασμό απλά στέλνοντας στην ομάδα υποστήριξης της εταιρείας την εικόνα ενός πλαστού διαβατηρίου.
Συγκεκριμένα, ο Thompson που διαμένει στο Michigan των Η.Π.Α., άρχισε να αντιλαμβάνεται την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην παραβίαση του λογαριασμού του, όταν έλαβε ένα email από το Facebook με θέμα «Περιγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζετε».
Στο αρχικό email που είχε σταλεί στο Facebook ήταν γραμμένο το εξής αίτημα: «Γεια σας. Δεν έχω πλέον πρόσβαση στον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου. Μπορείτε σας παρακαλώ να απενεργοποιήσετε τον code generator και την έγκριση σύνδεσης από τον λογαριασμό μου; Σας ευχαριστώ».
Ωστόσο, το σχετικό email δεν είχε αποστείλει ποτέ από τον Thompson αλλά από τον χάκερ, ο οποίος όμως δεν είχε πρόσβαση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Thompson ή τους κωδικούς του.
Το Facebook παραπλανήθηκε, απατώντας στο πλαστό email, και συμβούλευσε τον «αποστολέα» να στείλει μια φωτογραφία ή αντίγραφο της ταυτότητάς του, ώστε «να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τον άνθρωπο με τον συγκεκριμένο λογαριασμό».
Ο χάκερ έκανε ό,τι του ζητήθηκε, και λίγο αργότερα ο Thompson έλαβε ένα νέο email από το Facebook με την σκαναρισμένη εικόνα ενός πλαστού διαβατηρίου και την απάντηση: «Ευχαριστούμε που επιβεβαιώσατε την ταυτότητά σας. Θα πρέπει πλέον να είστε σε θέση να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας».
Μόλις ο χάκερ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του Thompson, διέγραψε όλους τους διαχειριστές των ιστοσελίδων ενώ έστειλε στην αρραβωνιαστικιά του θύματος μια άσεμνη φωτογραφία του!
Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Thompson, ο οποίος ανέλαβε δράση και προώθησε τα email στην ομάδα υποστήριξης του Facebook, δηλώνοντάς τους ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του λογαριασμού και ότι τα προηγούμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένου αυτού που περιείχε την εικόνα με το πλαστό διαβατήριο, δεν είχαν σταλεί από τον ίδιο αλλά από κάποιον επιτήδειο.
Λίγη ώρα αργότερα, το Facebook αποκατέστησε το «πρόβλημα» και ζήτησε συγγνώμη από τον Τόμσον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος