Παράλυτη γυναίκα μίλησε μέσω ψηφιακού άβαταρ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μετέφραζε τα εγκεφαλικά σήματα της ασθενούς σε ομιλία και εκφράσεις προσώπου.

Μια γυναίκα που είχε πάθει παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο κατάφερε να μιλήσει ξανά μέσω ενός ψηφιακού άβαταρ, χρησιμοποιώντας μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μετέφραζε τα εγκεφαλικά της σήματα σε ομιλία και εκφράσεις προσώπου. Αυτό το επίτευγμα που κατάφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δίνει ελπίδες ότι οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή θα αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων που έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας λόγω παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε έναν πλήρη, ενσώματο τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος είναι πραγματικά ο πιο φυσικός τρόπος για να μιλάμε με τους άλλους», δήλωσε ο καθηγητής Έντουαρντ Τσανγκ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Αυτές οι εξελίξεις μας φέρνουν πολύ πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα αυτό», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια συστοιχία μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ομιλία και τις κινήσεις του προσώπου, για να ανιχνεύσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα. Τα ηλεκτρόδια κατέγραψαν τα ηλεκτρικά σήματα τα οποία, αν δεν είχε υποστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, θα έλεγχαν τους μύες της γλώσσας, του σαγονιού, του λάρυγγα και του προσώπου της.

Μετά την εμφύτευση των ηλεκτροδίων, η ασθενής συνεργάστηκε με την ερευνητική ομάδα για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο του συστήματος ώστε να ανιχνεύει τα μοναδικά εγκεφαλικά της σήματα για διάφορους ήχους ομιλίας, επαναλαμβάνοντας επανειλημμένα διαφορετικές φράσεις.

Ο υπολογιστής έμαθε 39 χαρακτηριστικούς ήχους και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα γλωσσικό μοντέλο τύπου Chat GPT για να μεταφράσουν τα σήματα σε κατανοητές προτάσεις. Στη συνέχεια κατάφεραν να συνθέσουν μια φωνή η οποία βασίστηκε σε φυσικά δείγματα της φωνής της ασθενούς τα οποία είχαν καταγραφεί πριν το εγκεφαλικό.

«Πρόκειται για μεγάλο άλμα σε σχέση με τα προηγούμενα αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», δήλωσε ο καθηγητής Νικ Ράμσεϊ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα

Ένα κρίσιμο επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας ασύρματης έκδοσης του BCI που θα μπορούσε να εμφυτευτεί κάτω από το κρανίο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Nature».

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος