Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ: Πολύ υψηλά αντισώματα σε όσους νόσησαν και μετά εμβολιάστηκαν

Συνέντευξη στη Χριστίνα Βίδου για την εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ έδωσε η καθηγήτρια ιολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Ιωάννα Χατζηιωάννου, με αφορμή νέα μελέτη που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ σε σχέση με τον κορονοϊό.

Δημοσιοποιήθηκε χθες μελέτη του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, σύμφωνα με την οποία καταγράφονται πολύ υψηλά αντισώματα σε ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Η κ. Χατζηιωάννου, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, παρουσίασε τη μελέτη στην εκπομπή της ΕΡΤ:

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε στο εργαστήριο είναι να ανακαλύψουμε πόσες περιοχές της ακίδας του κορονοϊού μπορεί να βάλει στόχο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, είτε μετά τη φυσική νόσο, είτε μετά τον εμβολιασμό. Και ανακαλύψαμε τουλάχιστον 10 περιοχές. Και στον ιό που μελετάμε στο εργαστήριο χρειάστηκαν είκοσι διαφορετικές μεταλλάξεις για να του δώσουν αντίσταση στις περισσότερες ανοσολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων. Μάλιστα τα άτομα που είχαν νοσήσει φυσικά πριν από περίπου έναν χρόνο και εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna, έχουν αναπτύξει μια εξαιρετικά υψηλή ανταπόκριση και πολύ καλή παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις οποιεσδήποτε υπάρχουσες μεταλλάξεις, αλλά ακόμα και αυτήν την ακίδα που φτιάξαμε εμείς που έχει τεράστια αντίσταση, και κορονοϊούς που είναι συγγενική με τον Sars – Covid 2. Αυτήν την ανταπόκριση θα θέλαμε να την αναπαράγουμε με εμβόλια, ίσως με την Τρίτη δόση, ίσως με κάποια παραλλαγή της ακίδας, δεν ξέρουμε ακόμα. Αλλά αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα έχουμε ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο για την τωρινή αλλά και πιθανότατα για μέλλουσες πανδημίες».

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του FDA σε σχέση με την τρίτη δόση, η κ. Χατζηιωάννου επεσήμανε πως έχει αποφασιστεί ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνει στους άνω των 65, αλλά επίσης αναφέρθηκαν και αυτοί που είναι σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, είτε λόγω υποκείμενου νοσήματος, είτε λόγω υψηλής έκθεσης στον ιό στην εργασία τους, όπως για παράδειγμα το προσωπικό των νοσοκομείων. Δεν διευκρίνισαν ωστόσο ποιες ομάδες θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την κατηγορία.

Η άποψη της ίδιας της κ. Χατζηιωάννου είναι ότι εφόσον έχει κριθεί ασφαλής η τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ούτε για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, αλλά να προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικό εμβολιασμό, για να μην έρθει η ώρα που θα τρέχουμε για να προλάβουμε. «Αυτό που αναμένουν είναι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία, όχι για το αν είναι ασφαλές, αλλά για το κατά πόσον χρειάζεται επαναληπτική δόση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», εξήγησε.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ υποστηρίζει πως για τους περισσότερους γονείς που ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, η έναρξη του εμβολιασμού σε παιδιά 5-12 ετών, που αναμένεται να εγκριθεί άμεσα, θα είναι σωτήρια.

«Η άρνηση πολλών ανθρώπων να εμβολιαστούν θα είναι πάντοτε ένα φρένο στην επιστροφή σε έναν κανονικό τρόπο ζωής», υπογράμμισε η κ. Χατζηιωάννου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος