Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη νότια Αγγλία κατάφεραν να αποθηκεύσουν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο, ο οποίος μπορεί να επιβιώσει για δισεκατομμύρια χρόνια. Η ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής (ORC) του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον χρησιμοποίησε λέιζερ για να αποθηκεύσει τα δεδομένα σε έναν κρύσταλλο μνήμης 5D. Σε αντίθεση με άλλες μορφές αποθήκευσης δεδομένων που υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, οι κρύσταλλοι μνήμης 5D μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 360 terabyte πληροφοριών χωρίς απώλειες, για δισεκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κρύσταλλος είναι ισοδύναμος με τον λιωμένο χαλαζία, ένα από τα πιο ανθεκτικά χημικά και θερμικά υλικά στη Γη. Μπορεί να αντέξει τεράστιες πιέσεις, ακραίες θερμοκρασίες και έκθεση σε κοσμική ακτινοβολία. Κατέχει μάλιστα, το Ρεκόρ Γκίνες για το πιο ανθεκτικό υλικό αποθήκευσης δεδομένων.
Η ομάδα του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Καζάνσκι, χρησιμοποίησε υπερταχύτατα λέιζερ για να αποθηκεύσει το ανθρώπινο γονιδίωμα. Ελπίζει ότι ο κρύσταλλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την καταγραφή των γονιδιωμάτων φυτικών και ζωικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθετικά άνθρωποι, φυτά και ζώα μόνο με τη χρήση γενετικών πληροφοριών.
Ο Καζάνσκι δήλωσε ότι η μακροζωία του κρυστάλλου 5D διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αν ποτέ γίνει πρόοδος στην έρευνα του DNA.
«Γνωρίζουμε από μελέτες άλλων ερευνητών ότι το γενετικό υλικό απλών οργανισμών μπορεί να συντεθεί και να χρησιμοποιηθεί σε ένα υπάρχον κύτταρο για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ζωντανού δείγματος στο εργαστήριο. Ο κρύσταλλος μνήμης 5D ανοίγει τον δρόμο σε άλλους ερευνητές να δημιουργήσουν ένα παντοτινό αποθετήριο γονιδιωματικών πληροφοριών προκειμένου να επαναφέρουν στη ζωή πολύπλοκους οργανισμούς όπως τα φυτά και τα ζώα, αν το επιτρέψει η επιστήμη στο μέλλον».
Ο κρύσταλλος έχει ένα οπτικό κλειδί που περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποια δεδομένα είναι αποθηκευμένα στο εσωτερικό του και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μια μελλοντική νοημοσύνη για τη δημιουργία ενός ανθρώπου. Ο κρύσταλλος έχει αποθηκευτεί στο αρχείο Memory of Mankind (Μνήμη της Ανθρωπότητας) – μια ειδική χρονοκάψουλα που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά στο Hallstatt της Αυστρίας.
ΠΗΓΗ: Sky News
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος