Έρευνα: Η πανδημία θα φέρει αύξηση των καρδιολογικών προβλημάτων

Η πανδημία ανέδειξε πολλά ζητήματα και έθεσε τα συστήματα υγείας μας υπό πίεση και δημιούργησε νέες προκλήσεις για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς οι εν λόγω ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς ομοσπονδίας καρδιάς, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων δηλώνουν ότι έχουν καθυστερήσει ή αποφύγει την ιατρική περίθαλψη από φόβο μήπως προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Στέφαν Σρεκ, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα υγείας, «η τρέχουσα κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθών, να αποφεύγουν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς φοβούμενοι ότι θα κολλήσουν τον ιό. Πολλοί ασθενείς έχουν χάσει ή αναβάλει τα τακτικά ραντεβού, τις εξετάσεις, τις παρακολουθήσεις ή ακόμη και τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις».

Η πανδημία κατέστησε επίσης δυσκολότερο για ορισμένους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι, είτε επειδή ήταν πραγματικά περιορισμένοι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού είτε επειδή είχαν μειωμένη πρόσβαση σε χώρους όπου θα μπορούσαν να περπατήσουν, να τρέξουν ή να αθληθούν. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων προσβολής από τη νόσο COVID-19. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα καρδιαγγειακών διαταραχών, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ασφαλές να μεταβαίνουν σε νοσοκομείο ή να βλέπουν τους γιατρούς τους, και ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιούν τα τακτικά προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού τους καθώς και τους ιατρικούς ελέγχους.

Έρευνα: Η πανδημία θα φέρει αύξηση των καρδιολογικών προβλημάτων
(National Council on Aging)

Έρευνα του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF), προβλέπει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν με αγωνία για φροντίδα και διάγνωση της καρδιακής τους υγείας, θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια στην Αγγλία και να κορυφωθεί σε περίπου 550.385 τον Ιανουάριο του 2024, εάν το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας δεν λάβει τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους. Εάν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα, μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να επανέλθουν οι λίστες αναμονής για καρδιολογικά περιστατικά στην Αγγλία στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας, περίπου 233.000 άτομα στην Αγγλία βρίσκονταν σε λίστες αναμονής για καρδιολογικές εξετάσεις για διάγνωση ή θεραπεία. Οι μακρές αναμονές για διάγνωση και θεραπεία παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι συναισθηματικά οδυνηρές και αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης ή ακόμη και θανάτου.

«Ωστόσο αν δράσουμε τώρα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο, καλύτερο και πιο ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα υποστηρίζει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και θα δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται», τονίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη. «Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μια σαφή καρδιαγγειακή στρατηγική που να υποστηρίζει την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19».

Παρά τις ηρωικές προσπάθειες όλων σε όλο το σύστημα υγείας και περίθαλψης να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων των ασθενών, εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται. Αυτό πιθανόν να συνέβαλε στους 6.000 επιπλέον θανάτους από καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις κατά το πρώτο έτος της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το BHF, το σχέδιο ενίσχυσης του συστήματος υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στοχευμένη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην καρδιαγγειακή περίθαλψη, με βάση τη μελλοντική ζήτηση που προβλέπει το μοντέλο
  • Αύξηση της χρηματοδότησης κατά 4% σε πραγματικούς όρους για την υγειονομική περίθαλψη για τα επόμενα δέκα χρόνια
  • Ταχείες επενδύσεις για τη δημιουργία κόμβων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε διαγνωστικά κέντρα
  • Επαρκή χρηματοδότηση των καρδιακών δικτύων για την προώθηση βελτιώσεων στις υπηρεσίες, με σκοπό τη μείωση των διαφορών στη φροντίδα σε όλη την Αγγλία
  • Επενδύσεις για την ενσωμάτωση καινοτομιών σε όλο το σύστημα υγείας.

Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα με καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις να μπορούν να διαχειρίζονται τις παθήσεις τους στην καθημερινότητά τους και να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια όταν την χρειαστούν.

Τα θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να υποφέρουν περισσότερο εάν η περίθαλψη καθυστερήσει. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, τον Μάριο του 2020, σημειώθηκε μείωση κατά 38% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, εάν έχετε συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος