Όμικρον 2: Όλα όσα είναι γνωστά για την υποπαραλλαγή

Καθώς ο SARS-CoV-2 βρίσκει συνεχώς αντίσταση λόγω των συνεχών λοιμώξεων ή εμβολιασμών, αναπόφευκτα προκύπτουν νέες παραλλαγές. Η τελευταία είναι η BA.2, μια νέα έκδοση της μετάλλαξης Όμικρον.

Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τι μπορεί να σημαίνει η BA.2 για την πορεία της πανδημίας COVID-19. Όμως, ο έγκαιρος εντοπισμός τέτοιων παραλλαγών θα βοηθήσει τους ειδικούς της δημόσιας υγείας να προσδιορίσουν καλύτερα ποιες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

Ποια είναι η παραλλαγή BA.2;

Η BA.2 φαίνεται να είναι απόγονος της Όμικρον (ή BA.1). Ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν αυξανόμενους αριθμούς λοιμώξεων από BA.2 τον Ιανουάριο στη Δανία, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την ταυτοποίηση της παραλλαγής, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναφέρει περιπτώσεις BA.2. Μέχρι στιγμής, ο ιός έχει εντοπιστεί σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ: Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Τέξας και Ουάσιγκτον. Οι επιστήμονες βρήκαν τη BA.2 χάρη στην πιο διαδεδομένη γενετική αλληλουχία, η οποία τους βοηθά να ανιχνεύουν τις αλλαγές στον SARS-CoV-2 πιο γρήγορα και να προσδιορίζουν πώς αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.

Είναι η νέα παραλλαγή BA.2 πιο επικίνδυνη από την Όμικρον;

Όπως η Όμικρον, η BA.2 περιέχει πολυάριθμες μεταλλάξεις, σύμφωνα με ερευνητές στη Μασαχουσέτη, μια συνεργασία ακαδημαϊκών ερευνητών από διαφορετικά ινστιτούτα στην περιοχή της Βοστώνης που παρακολουθούν γενετικές αλλαγές στον SARS-CoV-2. Περίπου 20 μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί στις περιοχές δέσμευσης αντισωμάτων που στοχεύουν τα εμβόλια. Η BA.2 περιέχει επίσης ορισμένες μεταλλάξεις που δεν βρέθηκαν στη BA.1, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμη καθορίσει εάν η BA.2 είναι παραλλαγή ανησυχίας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να προσδιοριστεί πόσο μεταδοτική ή λοιμογόνος μπορεί να είναι η BA.2, αν και στη Νότια Αφρική η BA.2 είναι πλέον πιο διαδεδομένη από τη BA.1. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η BA.2 είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον.

Αποτελεσματικα τα εμβόλια κατά της BA.2;

Είναι ακόμα άγνωστο, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εμβόλια δημιουργούν τόσο άμεση όσο και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία έναντι όλων των παραλλαγών του SARS-CoV-2 μέχρι στιγμής.

Τα αντισώματα μπορεί να προστατεύουν από τη μόλυνση μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – η Moderna ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ακόμη και μετά από μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της, αυτά τα αντισώματα εξουδετέρωσης του ιού τείνουν να εξασθενούν μετά από έξι μήνες – αλλά η ανοσολογική απόκριση του σώματος στον εμβολιασμό περιλαμβάνει επίσης Τ κύτταρα. Αυτά είναι πιο ανθεκτικά και στοχεύουν σε πιο διατηρημένες περιοχές του ιού. Τα Τ κύτταρα φαίνεται να παρέχουν καλή και διαρκή προστασία από σοβαρές ασθένειες από κάθε παραλλαγή μέχρι τώρα, ακόμα κι αν οι άνθρωποι μολύνονται.

Πηγή: time.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος