Ολλανδία: Φοιτητές κατασκεύασαν το πρώτο ηλιακά τροφοδοτούμενο “τροχόσπιτο” στον κόσμο

Μια ομάδα Ολλανδών φοιτητών κατασκεύασε το πρώτο ηλιακά τροφοδοτούμενο τροχόσπιτο στον κόσμο και ταξιδεύει προς Πορτογαλία.

«Το αποκαλούμε αυτοσυντηρούμενο σπίτι πάνω σε ρόδες», δήλωσε η Λότε Βαν Ντάσλερ, μέλος της ομάδας από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της πόλης Eindhoven στη νότια Ολλανδία.

«Είμαστε ανεξάρτητοι όσον αφορά την ενέργεια που καταναλώνουμε. Δεν είναι αυτό το  τροχόσπιτο, εμείς είμαστε. Έτσι πιστεύω ότι φτιάχνουμε κάτι καινούργιο. Μια νέα ιδέα και ένα νέο, βιώσιμο μέλλον».

Το κομψό, παράξενο στην όψη κινητό σπίτι, πραγματοποίησε μια δοκιμαστική διαδρομή την Παρασκευή (24/09), σε εγκαταστάσεις της Renault, έξω από το Παρίσι.

Οι ηλιακοί συλλέκτες στην οροφή του οχήματος, που ονομάζεται Stella Vita, παράγουν αρκετή ενέργεια για να οδηγείτε και να ζείτε χωρίς δίκτυο. Το ενσωματωμένο σύστημα πληροφοριών του δείχνει ακριβώς πόση από αυτή την ενέργεια χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε, κάνετε ντους ή παρακολουθείτε τηλεόραση.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ωραίο, γιατί αν έχετε επίγνωση της ενεργειακής σας κατανάλωσης, μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές για να χρησιμοποιείτε λιγότερη ενέργεια», δήλωσε ένα άλλο μέλος της ομάδας.

Η φοιτητική ομάδα λέει ότι, σε μια ηλιόλουστη μέρα, είναι ικανή να διανύσει 730 χιλιόμετρα με μέγιστη ταχύτητα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Χάρη στην μπαταρία των 60 κιλοβατώρων, μπορεί να διανύσει 600 χιλιόμετρα τη νύχτα.

Μόλις σταθμεύσει και ξεδιπλωθεί η οροφή του, διαθέτει 17,5 τετραγωνικά μέτρα ηλιακού συλλεκτη – περίπου όσα μπορεί να φιλοξενήσει η οροφή ενός μέσου σπιτιού.

Ολλανδία: Φοιτητές κατασκεύασαν το πρώτο ηλιακά τροφοδοτούμενο “τροχόσπιτο” στον κόσμο
(AP Photo/Thibault Camus)

Για να το επιδείξουν, οδηγούν 3.000 χιλιόμετρα προς την πιο πόλη της νότιας Ισπανίας, την Ταρίφα.

Το πειραματικό οδικό ταξίδι ξεκίνησε με προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Έτσι, το Stella Vita μεταφέρθηκε με ρυμουλκούμενο όχημα από το Αϊντχόβεν στις Βρυξέλλες, και από τη βελγική πρωτεύουσα στο Παρίσι.

Στο δοκιμαστικό ταξίδι της Παρασκευής κοντά στο Παρίσι, η υπεύθυνη του προγράμματος Λόρα Βαν Χούτυμ δήλωσε: «Θέλουμε απλώς να κάνουμε χιλιόμετρα για να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα μικρά προβλήματα δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστούν».

Ωστόσο οι δημιουργοί του είναι σίγουροι ότι το κινητό τους σπίτι αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι το μέλλον που πιστεύουμε ότι είναι … 10 χρόνια μπροστά μας είναι ήδη εδώ», δήλωσε η Βαν Ντάσλερ.

ΠΗΓΗ: AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος