Οι πιο παράξενες επιστημονικές ειδήσεις του 2022

Array

Επιστήμονες έμαθαν σε χρυσόψαρα να οδηγούν, απαθανάτισαν χταπόδια να τσακώνονται και δίδαξαν σε εγκεφαλικά κύτταρα να παίζουν το βιντεοπαιχνίδι Pong. Αυτές είναι μερικές από τις πιο παράξενες επιστημονικές ειδήσεις του 2022.

Χρυσόψαρα μαθαίνουν να οδηγούν

Τον Ιανουάριο, Ισραηλινοί επιστήμονες εκπαίδευσαν έξι χρυσόψαρα να οδηγούν ένα ενυδρείο με ρόδες! Το αυτοκινούμενο ενυδρείο ήταν εξοπλισμένο με κάμερα, αισθητήρα LIDAR και ανιχνευτή κίνησης που παρακολουθούσε τη θέση του ψαριού. Όταν το χρυσόψαρο κολυμπούσε προς ένα από τα τέσσερα τοιχώματα, το ενυδρείο κινούταν προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μετά από λίγες ημέρες εκπαίδευσης, τα ψάρια ήταν αρκετά καλοί οδηγοί και μπορούσαν όχι μόνο να φτάσουν τους στόχους, αλλά και να ξεπεράσουν εμπόδια, αδιέξοδα και λάθος στροφές. Αυτό το επίτευγμα δείχνει ότι ορισμένα ζώα έχουν την ικανότητα να πλοηγούνται σε εντελώς ξένα περιβάλλοντα.

Οι πιο παράξενες επιστημονικές ειδήσεις του 2022
(Gurion University of the Negev)

Τσαντισμένα χταπόδια εκσφενδονίζουν πράγματα το ένα στο άλλο

Τον Νοέμβριο μάθαμε ότι τα αυστραλιανά χταπόδια (Octopus tetricus) εκτοξεύουν σκόπιμα λάσπη και κοχύλια σε άλλα χταπόδια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανέφεραν ότι το πέταγμα αντικειμένων είναι σπάνιο στο ζωικό βασίλειο και ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στο νερό. Οι επιστήμονες, που παρατήρησαν με υποθαλάσσιες στατικές κάμερες περίπου δέκα χταπόδια, είδαν ότι πετάνε πράγματα τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά χταπόδια, αλλά πιο συχνά τα τελευταία (σε ποσοστό 66%, δηλαδή με διπλάσια συχνότητα από ό,τι τα αρσενικά).

Οι πιο παράξενες επιστημονικές ειδήσεις του 2022

Επιστήμονες δίδαξαν για πρώτη φορά σε εγκεφαλικά κύτταρα να παίζουν το βιντεοπαιχνίδι Pong

Τον Οκτώβριο, Αυστραλοί, Βρετανοί και Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι «έμαθαν» σε εκατοντάδες εγκεφαλικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο, να παίζουν το βιντεοπαιχνίδι Pong που μοιάζει με τένις. Όσο περισσότερο τα 800.000 κύτταρα – προερχόμενα από ανθρώπους και τρωκτικά – έπαιζαν το παιγνίδι, τόσο βελτιώνονταν.

Συνολικά τα κύτταρα έπαιξαν 486 παιγνίδια, με τους επιστήμονες να μελετούν τις αντιδράσεις τους σε διαφορετικά ερεθίσματα ή στην απουσία ερεθισμάτων, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο η συμπεριφορά τους επιδρά στο περιβάλλον. Στο επόμενο στάδιο, οι ερευνητές, που πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο επιστημονικό πεδίο με τα πειράματα τους, θα μελετήσουν τα κύτταρα όταν αυτά θα είναι «μεθυσμένα» (χορήγηση αλκοόλ) ή θα έχουν πάρει φάρμακα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα παίζουν χειρότερο Pong, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους υπό την επιρροή αλκοόλ ή φαρμάκων.

Η χειρουργική επέμβαση της λίθινης εποχής πρέπει να ήταν αρκετά επώδυνη

Στη νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας βρέθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός ο οποίος χρονολογείται προ τουλάχιστον 31.000 ετών, φέρει στο αριστερό πόδι την αρχαιότερη στον κόσμο ένδειξη χειρουργικού ακρωτηριασμού.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική, ανέφεραν ότι το κάτω άκρο φαίνεται να έχει ακρωτηριαστεί σκοπίμως και ο ασθενής να έχει αναρρώσει. Η ανακάλυψη θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη έως τώρα αντίληψη ότι τέτοιες ιατρικές πρακτικές αναδύθηκαν πολύ πιο πρόσφατα, σχεδόν παράλληλα με την εμφάνιση της γεωργίας πριν περίπου 10.000 χρόνια.

Οι πιο παράξενες επιστημονικές ειδήσεις του 2022
(Jose Garcia, Griffith University)

Η μυρωδιά της βανίλιας είναι η πιο αγαπημένη της ανθρωπότητας

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λίγο-πολύ κοινές προτιμήσεις για τις οσμές που τους αρέσουν ή όχι. Η έρευνα δείχνει ότι το ποια μυρωδιά αρέσει στους ανθρώπους, ασχέτως του πολιτισμικού υποβάθρου τους, εξαρτάται πρωτίστως από τη δομή του συγκεκριμένου μορίου της οσμής, άρα είναι θέμα βιολογίας και όχι περιβαλλοντικής επίδρασης.

Οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης μελέτησαν δειγματοληπτικά τις αντιδράσεις 235 ανθρώπων από διάφορα μέρη της Γης. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μυρίσουν διάφορες οσμές και να τις κατατάξουν σε μια γκάμα από πολύ ευχάριστες ως πολύ δυσάρεστες. Διαπιστώθηκε γενικά μια συμφωνία, όσον αφορά το τι μυρίζει ωραία και τι άσχημα. Μέσα σε κάθε πληθυσμό βρέθηκαν διαφορές από άτομο σε άτομο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχε γενικά μια συναίνεση. Η μυρωδιά που άρεσε περισσότερο, ήταν της βανίλιας, ενώ εκείνη που θεωρήθηκε η πιο δυσάρεστη, ήταν του ισοβαλερικού οξέος που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα όπως τα τυριά, αλλά και στα ιδρωμένα πόδια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος