Οι περιβαλλοντολόγοι περιγράφουν τις διαπραγματεύσεις πριν από την COP15 ως «απογοητευτικές»

Οι Ecologists in Action επισημαίνουν ως «απογοητευτικά» τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στη Γενεύη ως προοίμιο της COP15 για τη βιοποικιλότητα, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022 στο Kunming (Κίνα) και απαιτεί να χαρακτηριστεί η απώλεια βιοποικιλότητας ως «οικολογική κρίση».

Αντιπρόσωποι από 196 χώρες, η επιστημονική κοινότητα και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συναντήθηκαν μεταξύ 14 και 29 Μαρτίου στη Γενεύη για να συνάψουν συμφωνίες για το τελευταίο μέρος της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (COP15) στα τέλη του έτους – το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε στην ίδια πόλη τον Οκτώβριο του 2021 – για να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας.

Οι Ecologists in Action χαρακτηρίζουν το προσχέδιο που εκπονήθηκε στις συνεδριάσεις της Γενεύης ως «απογοητευτικό» και «μη ικανοποιητικό», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους και, επιπλέον, απαιτεί, παρά την «απροθυμία ορισμένων χωρών», η τρέχουσα κατάσταση να είναι «οικολογική κρίση», σύμφωνα με όσα υπογράφηκαν στη Διακήρυξη του Κουνμίνγκ που υπογράφηκε το 2021.

Οι περιβαλλοντολόγοι περιγράφουν τις διαπραγματεύσεις πριν από την COP15 ως «απογοητευτικές»
@AP Photo/Felipe Dana, File

Το «Global Framework Post-2020» είναι ένα από τα έγγραφα που διαπραγματεύθηκαν στη Γενεύη και έχει στόχο να «παρακινήσει τις κυβερνήσεις και την κοινωνία» να υιοθετήσουν «επείγοντα και μετασχηματιστικά» μέτρα με έργα για το 2030 και το 2050 μέσω 21 ειδικών στόχων δράσης.

Από την οντότητα αναγνώρισαν «κάποια πρόοδο», αλλά ισχυρίστηκαν ότι το παρόν προσχέδιο «ακόμη δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες της απώλειας βιοποικιλότητας», όπως η «απεριόριστη» οικονομική ανάπτυξη, ο καταναλωτισμός, η «μη βιώσιμη παραγωγή», η «ευθύνη» των μεγάλων εταιρειών και η «υπερβολική εμπιστοσύνη» στην τεχνολογία ως «λύση στα προβλήματα».

Από τα πιο σημαντικά σημεία, η ΜΚΟ τονίζει ότι η λύση στην κλιματική κρίση «πρέπει να βασίζεται στη μείωση των εκπομπών και όχι στην εργαλειοποίηση της φύσης», όταν αναφέρεται σε λύσεις που βασίζονται στη φύση.

Οι περιβαλλοντολόγοι περιγράφουν τις διαπραγματεύσεις πριν από την COP15 ως «απογοητευτικές»

Ο οργανισμός έχει καταδικάσει το «υπερβολικό βάρος» που λαμβάνουν οι μεγάλες εταιρείες στον καθορισμό των πολιτικών για τη βιοποικιλότητα και υποστήριξε ότι η τρέχουσα συμφωνία μπορεί να οδηγήσει και «οι κυβερνήσεις να ζητούν από τις εταιρείες να αυτορρυθμίζονται και να αναφέρουν χωρίς επίβλεψη ή εξωτερικό έλεγχο».

Για τον λόγο αυτό, ζητά δράση για τις άμεσες αιτίες της απώλειας βιοποικιλότητας, «καταργώντας τις επιδοτήσεις σε εταιρείες και κλάδους που προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή».

Ανάμεσα στα αιτήματά της είναι επίσης η «απόλυτη απαγόρευση» της εκμετάλλευσης εξόρυξης στον βυθό και η δημιουργία ενός νέου στόχου για το φύλο -που ήταν πρωτοβουλία της Κόστα Ρίκα και είχε την υποστήριξη μόνο έντεκα χωρών, αλλά δεν προχώρησε- να «διασφαλίσει την ισότητα» για τις γυναίκες και τα κορίτσια στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικής.

Οι περιβαλλοντολόγοι περιγράφουν τις διαπραγματεύσεις πριν από την COP15 ως «απογοητευτικές»

Εν ολίγοις, οι Ecologists in Action καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο που συμφωνήθηκε στη Γενεύη μπορεί να είναι «πολύ ανοιχτό» λόγω της έλλειψης χρόνου για συζήτηση και της «λίγης φωνής» που δίνεται στους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Ως εκ τούτου, «θα εξαρτηθεί υπερβολικά» από τις διαπραγματεύσεις στο δεύτερο μέρος της COP15 στο Κουνμίνγκ στα τέλη του 2022.

Η ΜΚΟ καλεί τους πολίτες και το περιβαλλοντικό κίνημα να συνεργαστούν για να απαιτήσουν ενότητα και δύναμη από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους για να αποτρέψουν την κατάρρευση των οικοσυστημάτων.

Πηγή: Editorial EFEverde/ EFEgreen Μαδρίτη, 30 Μαρτίου 2022

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος