Οι ερευνητές έφτιαξαν cyborg ακρίδες που μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο

Στις αρχές της πανδημίας, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν σκύλους ώστε να μπορούν να μυρίσουν τον κορονοϊό στους ανθρώπους. Πράγματι, οι σκύλοι αποδείχθηκαν ικανοί να μυρίσουν την ασθένεια, αλλά οι ερευνητές ήθελαν να βρουν τρόπους κλιμάκωσης αυτής της προσέγγισης.

Τώρα, μια ερευνητική ομάδα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέπτυξε ένα σύστημα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που χρησιμοποιεί ακρίδες. Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, αρχικά, οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στους λοβούς του εγκεφάλου των ακρίδων. Τα ηλεκτρόδια αυτά λαμβάνουν σήματα από τις κεραίες του εντόμου, τις οποίες χρησιμοποιεί για να ανιχνεύει τις μυρωδιές.

Στη συνέχεια, η ομάδα καλλιέργησε τρεις διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων καρκινικών στοματικών κυττάρων καθώς και ένα ξεχωριστό σύνολο υγιών. Παράλληλα, κατασκεύασε μια συσκευή που συλλαμβάνει τα αέρια που εκπέμπει ο κάθε τύπος κυττάρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ακρίδων ανταποκρινόταν διαφορετικά σε κάθε τύπο κυττάρου και ότι μπορούσε να αναγνωρίσει σωστά τα άρρωστα κύτταρα από τα αέρια.

«Το έντομο είναι νεκρό όσον αφορά τη λειτουργία του σώματός του», δήλωσε ο ερευνητής Debajit Saha στο MIT Technology Review. «Εμείς απλώς κρατάμε ζωντανό τον εγκέφαλό του».

Οι ερευνητές έφτιαξαν cyborg ακρίδες που μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο
(Debajit Saha/ Michigan State University)

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν ρυθμιστικές αρχές όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα ενέκριναν ποτέ μια τέτοια διαδικασία.

Ο Saha και η ομάδα του πάντως, σκοπεύουν να συνεχίσουν τα πειράματα με τις ακρίδες. Το σύστημά τους απαιτεί μεταξύ έξι και 10 εγκεφάλους ακρίδων για να λειτουργήσει. Για αυτό και οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα ηλεκτρόδια θα μπορούν να καταγράφουν περισσότερους νευρώνες, ώστε ένας μόνο εγκέφαλος να είναι αρκετός για μια ατομική εξέταση. Θέλουν επίσης να μετατρέψουν τη συσκευή που περιέχει τον εγκέφαλο και τις κεραίες σε φορητή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «bioRXiv».

ΠΗΓΗ: Engadget

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος