Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ποιοι ήταν θαμμένοι στις δυο σαρκοφάγους που βρέθηκαν κάτω από την Παναγία των Παρισίων

Array

Δύο μολύβδινες σαρκοφάγοι που ανακαλύφθηκαν θαμμένες κάτω από το εγκάρσιο κλίτος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων (Notre Dame) τον περασμένο Μάρτιο, άρχισαν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Την επομένη μέρα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, πριν από τρία χρόνια, αρχαιολόγοι κλήθηκαν να ερευνήσουν τις ζημιές και να βοηθήσουν στη μακρά και επίπονη διαδικασία αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον καθεδρικό ναό στις αρχές του 2022, οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο ασυνήθιστες μολύβδινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται αιώνες πριν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει ποιοι ήταν θαμμένοι εκεί.

Τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των Γάλλων ερευνητών, οι σαρκοφάγοι περιέχουν τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών, ενός κληρικού που μπορεί να έπασχε από την «νόσο των βασιλέων» και ενός νέου ευγενή, τα λείψανα του οποίου υποδηλώνουν μια δύσκολη ζωή.

Ο Ερίκ Κρουμπεζί, καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙΙ, επέβλεψε το άνοιγμα των σαρκοφάγων τον περασμένο μήνα και μελέτησε τα οστά για να μάθει περισσότερα για την ηλικία θανάτου και τον τρόπο ζωής των ανδρών.

«Το πρώτο λείψανο ταυτοποιήθηκε χάρη σε μια πλάκα που βρισκόταν στο φέρετρό του», δήλωσε ο καθηγητής στο Live Science. Στην ορειχάλκινη πλάκα αναγράφεται το όνομά του, Antoine de la Porte (Αντουάν ντε λα Πόρτε), ο οποίος πέθανε σε ηλικία 83 ετών στις 24 Δεκεμβρίου 1710».

Ο ντε λα Πόρτε ήταν μέλος του κλήρου και υπεύθυνος για τον καθεδρικό ναό, σύμφωνα με τον Κρουμπεζί. Ο κληρικός ενίσχυσε χρηματικά την χορωδία της Παναγίας των Παρισίων και για αυτό ίσως θάφτηκε κάτω από το κεντρικό τμήμα του εγκάρσιου κλίτους, εκεί όπου θάβονταν τα μέλη της ελίτ.

Σύμφωνα με δήλωση του Πανεπιστήμιου της Τουλούζης, τα λείψανα του ντε λα Πόρτε είναι αρκετά καλά διατηρημένα – συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μαλλιών και της γενειάδας του, καθώς και ορισμένων υφασμάτων. Ο Κρουμπεζί δήλωσε ότι τα δόντια του κληρικού ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σημάδια σωματικής δραστηριότητας στο σώμα του, πράγμα που σημαίνει έκανε μια καθιστική ζωή. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του, ωστόσο, παρουσίαζε σημάδια ουρικής αρθρίτιδας, ένα είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Δεδομένου ότι η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού, συχνά αποκαλείται «νόσος των βασιλέων».

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ποιοι ήταν θαμμένοι στις δυο σαρκοφάγους που βρέθηκαν κάτω από την Παναγία των Παρισίων
(DR UT3)

Στη δεύτερη μολύβδινη σαρκοφάγο δεν βρέθηκε κάποια πλάκα, οπότε ο «κάτοχός» του παραμένει προς το παρόν άγνωστος. Ο άνδρας αυτός ήταν μεταξύ 25 και 40 ετών όταν πέθανε, αλλά το σώμα του προδίδει μια δύσκολη ζωή.

«Δείχνει σημάδια κάποιου που ίππευε άλογα από νεαρή ηλικία και έχασε τα περισσότερα δόντια του στα χρόνια και τους μήνες πριν πεθάνει», δήλωσε ο Κρουμπεζί.

Ο ερευνητής βρήκε επίσης ενδείξεις αντιδραστικού οστικού οιδήματος στο κρανίο και τη σπονδυλική στήλη του άνδρα, γεγονός που τον έκανε να υποθέσει ότι ο θάνατός του μπορεί να οφείλεται σε χρόνια μηνιγγίτιδα ή φυματίωση.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η μεταθανάτια πρακτική της κηδείας του άγνωστου άνδρα, με το παρατσούκλι «Le Cavalier» («Ο καβαλάρης»). Αν και τα μαλλιά του δεν είχαν διατηρηθεί, οι ερευνητές ανακάλυψαν φύλλα και λουλούδια γύρω από το κρανίο του και στην κοιλιά του.

«Το κρανίο του ιππέα είχε πριονιστεί και το στήθος του είχε ανοιχτεί για να ταριχευθεί», δήλωσε ο ερευνητής. «Αυτό ήταν κοινή πρακτική στους ευγενείς μετά τα μέσα του 16ου αιώνα».

Η ταυτοποίηση του άγνωστου άνδρα εξαρτάται από το πότε πέθανε.

«Εάν η ημερομηνία θανάτου του είναι γύρω στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ή στις αρχές του 17ου αιώνα, ίσως μπορέσουμε να τον ταυτοποιήσουμε στο μητρώο θανάτων που έχουμε. Αν είναι νωρίτερα από αυτό, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν», δήλωσε ο Κριστόφ Μπενιέ, ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε της ομάδας ανασκαφών του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP), σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Δεκεμβρίου.

Τους επόμενους μήνες, οι ερευνητές θα επικεντρωθούν στην έρευνα για τη γεωγραφική προέλευση και τη διατροφή των δυο ανδρών. Τα τελικά αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων αναμένονται στις αρχές έως τα μέσα του 2023.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος