Παναγία των Παρισίων: Ιστορία αιώνων στις φλόγες -Τι σώθηκε και τι χάθηκε (video)

Παγκόσμια είναι η θλίψη για τις καταστροφές στην Παναγία των Παρισίων, από τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε επί οκτώμισι ώρες τον εμβληματικό γοτθικό ναό – σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας. Από την πυρκαγιά διασώθηκε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, αρκετοί θησαυροί καθώς και πολλά κειμήλια και έργα τέχνης που μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμηση του ναού, ενώ άρχισαν οι δωρεές για την αποκατάσταση των ζημιών.«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού στο μνημείο των 850 ετών, που άντεξε τόσους πολέμους». Είναι η περιγραφή του Φιλίπ Μαρσέ, του επί 31 χρόνια γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. Ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην Νοτρ Νταμ μετά την πυρκαγιά “στον ομφαλό της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού». Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά κατά την “άνιση” μάχη που δόθηκε ανήμερα της Μεγάλης Δευτέρας των Καθολικών. Σε ατύχημα οφείλεται πιθανό η πυρκαγιά, σύμφωνα με Γάλλους εισαγγελείς. Απόψε στις 18:50 (τοπική ώρα) θα ηχήσουν όλες μαζί οι καμπάνες των καθεδρικών ναών στις εκατό επισκοπές της Γαλλίας, «την ώρα που άρχισε η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ», σε ένδειξη «αλληλεγγύης με την επισκοπή του Παρισιού», ανακοίνωσε η Σύνοδος των Επισκόπων της χώρας. Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες», περιγράφει ο κληρικός που πέρασε όλη την νύχτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας.Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Νοτρ Νταμ».

Και στην μέση όλων αυτών, «ένα ρομπότ που έριχνε νερό». «Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη».

«Φλόγες σε περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα»

Λίγο πριν από τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος των 500 πυροσβεστών που έδιναν μάχη από τις 19.00 χθες, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον εστίες.

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων», πρόσθεσε.

Οι πυροσβέστες εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά».

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».

«Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.

Οι υπάλληλοι του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού εργάζονται χέρι με χέρι με τους πυροσβέστες και τις ομάδες «Έρευνας των αιτιών και των συνθηκών πυρκαγιάς» (RCCI).

Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.

«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.

Μακρόν: Αποφύγαμε τα χειρότερα

«Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Παναγία των Παρισίων: Ιστορία αιώνων στις φλόγες -Τι σώθηκε και τι χάθηκε (video)
EPA/YOAN VALAT

«Αντέχει η δομή του ναού»

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ, το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε», αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε. «Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη, προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Παγκόσμια εκστρατεία για την ανοικοδόμηση

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering (άμεσα ανταποκρίθηκε ο μεγιστάνας Πινό τανακοινώνοντας δωρεά 100 εκατ. ευρώ – ο μεγάλος ανταγωνιστής του, η οικογένεια Αρνό απάντησε λίγο αργότερα ανακοινώνοντας δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ) αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προσφέρουν τη βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλoύσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L’Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την “αποκατάσταση του βέλους” και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας και ο μουφτής του Τεμένους της Λυών κάλεσαν τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας «να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους» και «να συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια» για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.

«Σήμερα είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα μας και καλούμε τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας ενεργά στην εθνική εκστρατεία αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει για την εξεύρεση των μέσων ανοικοδόμησης αυτού του ιστορικού μνημείου της χώρας μας, αυτού του τόπου προσευχής του τόσο πολύτιμου για τους αδελφούς μας χριστιανούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο μουφτής του Τεμένους της Λυών και πρόεδρος του Συμβουλίου των Τεμενών του Ροδανού Καμέλ Καμπτάν, τονίζοντας ότι «οι μουσουλμάνοι της περιοχής μας είναι συγκλονισμένοι όσο και οι συμπατριώτες μας από την καταστροφή».

«Η Παναγία των Παρισίων, πέραν του χώρου λατρείας, είναι η ψυχή της χώρας μας. Σε αυτόν τον χώρο έχουν έλθει οι Γάλλοι για να γιορτάσουν τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της Ιστορίας τους», αναφέρει.

Έκκληση Τουσκ για ευρωπαϊκή συνδρομή

Έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καταστροφής απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. “Η πυρκαγιά υπενθύμισε στους Ευρωπαίους πόσα μπορούμε να χάσουμε”, είπε ο Τουσκ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο: “Πρόκειται για κάτι περισσότερο από υλική βοήθεια, καθώς η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων δείχνει ότι μας συνδέει κάτι πιο σημαντικό και βαθύτερο από τις συνθήκες”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε οι ευρωβουλευτές να δώσουν από έναν μισθό για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ ζήτησε από τον γερμανικό λαό να στηρίξει την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. “Δεν πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο οικοδόμημα , είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ορόσημο, ένα ορόσημο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα σημαντικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ιστορίας”. Η Γαλλία δεν θα μείνει μόνη της αυτήν την ώρα”.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Αγίας Έδρας, το Βατικανό προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να στείλει Ρώσους ειδικούς για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. “Πρότεινα την αποστολή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων στη Γαλλία ,που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση της παγκόσμιας κληρονομιάς”, δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Παναγιά των Παρισίων είναι ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό σύμβολο για την Ευρώπη και τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος σε επιστολή του προς τον γάλλο ομόλογό του.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προσέφερε επίσης τη στήριξη στον Γάλλο ομόλογό του. Ως χειρονομία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Πολωνία θα μπορούσε να αποστείλει εμπειρογνώμονες για την αποκατάσταση της καταστροφής” τόνισε.

«Η πυρκαγιά που κατέκαψε τον Καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα σύμβολα του Παρισιού και της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μας έχει ταράξει έντονα», ανέφερε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν με tweet του στα γαλλικά.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν ίσως και δεκαετίες

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

«Οι πυροσβέστες, ήρωες»

Οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, ωστόσο κατέρρευσε μεγάλο μέρος της οροφής  αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο.

Παναγία των Παρισίων: Ιστορία αιώνων στις φλόγες -Τι σώθηκε και τι χάθηκε (video)
EPA/YOAN VALAT

Η φωτιά, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ανεκτίμητα κειμήλια και έργα τέχνης: Τι χάθηκε και τι σώθηκε

Στον θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων, που σώθηκε από ολική καταστροφή, συγκαταλέγονται, ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί που φέρεται να είναι από την Σταύρωση.

Σώθηκε και μεταφέρθηκε στο δημαρχείο Παρισιού, ο πιο πολύτιμος θησαυρός της Παναγίας των Παρισίων, το χρυσό στεφάνι με τα 70 αγκάθια, το οποίο επρόκειτο να εκτεθεί τη Μεγάλη Παρασκευή.

Παναγία των Παρισίων: Ιστορία αιώνων στις φλόγες -Τι σώθηκε και τι χάθηκε (video)

Το ακάνθινο στεφάνι αγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο Λουδοβίκος Θ’, ο οποίος ήθελε να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως θρησκευτικό κέντρο. Μάλιστα, φέρεται να έβγαζε τα αγκάθια και να τα έστελνε ως δώρα σε άλλους ηγεμόνες.

Παναγία των Παρισίων: Ιστορία αιώνων στις φλόγες -Τι σώθηκε και τι χάθηκε (video)
EPA/YOAN VALAT

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ναού ήταν αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, αναφέρουν Γάλλοι κληρικοί.

Τα ροζ βιτρό, που «αποτελούν ένα από τα σπουδαία αριστουργήματα του Χριστιανισμού», δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο έχουν καταστραφεί.

Μόλις την Πέμπτη μετακινήθηκαν για συντήρηση και καθαρισμό του χώρου 16 θρησκευτικά αγάλματα.

Αποσβολωμένοι, παριζιάνοι, τουρίστες, καθολικοί, άθεοι, μουσουλμάνοι, αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κάποιοι έψαλλαν το “Χαίρε Μαρία”, άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί. Έβρεχε στάχτη.

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι το ατύχημα.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς προς το παρόν αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης, προΰπολογισμού 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παγκόσμια θλίψη

Η γαλλική γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προφανώς απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που προέτρεψε τις γαλλικές αρχές να «δράσουν γρήγορα» και να χρησιμοποιήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, επισήμανε ότι αυτό δεν εξεταζόταν καν: η ρίψη νερού από αέρος θα μπορούσε να καταστρέψει το γοτθικό κτίριο-κόσμημα ολοσχερώς.

«Χαιρετίζοντας το θάρρος και τη δουλειά των πυροσβεστών που επενέβησαν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, εκφράζω την ελπίδα ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ να μπορέσει να ξαναγίνει, χάρη στις εργασίες αποκατάστασης και στην κινητοποίηση όλων, αυτό το όμορφο κόσμημα στην καρδιά της πόλης, σύμβολο της πίστης αυτών που τον ανέγειραν, μητρόπολη της επισκοπής σας, η αρχιτεκτονική και πνευματική πολιτιστική κληρονομιά του Παρισιού, της Γαλλίας και της ανθρωπότητας», αναφέρει ο Ποντίφικας σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Μισέλ Οπετί.

Νωρίτερα, το Βατικανό ανέφερε ότι η φωτιά σε αυτό το «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο» του προκάλεσε σοκ και λύπη, και διαβεβαίωσε ότι η Αγία Έδρα «προσεύχεται» για τους πυροσβέστες.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι από τις εικόνες της πυρκαγιάς που είδαμε, η οποία κατέστρεψε τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων», αναφέρει βασίλισσα Ελισάβετ σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Γαλλίας.

«Η σκέψη μας και η προσευχή μας ενώνεται με αυτή των πιστών του καθεδρικού ναού και όλης της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Εκφράζω επίσης τον ειλικρινή μου θαυμασμό στα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν αυτό το σπουδαίο εθνικό μνημείο», προσθέτει η 92χρονη μονάρχης στο μήνυμά της.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη θλίψη της για την πυρκαγιά στον γοτθικό καθεδρικό ναό, «σύμβολο της Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μας». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται στον γαλλικό λαό και στους πυροσβέστες που μάχονταν με τη «φρικτή πυρκαγιά».

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άννα Μπιρτσάλ, σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει την Παναγία των Παρισίων “σύμβολο του Χριστιανισμού”.

Για “ασύλληπτες εικόνες” και απώλεια ενός σημαντικού μνημείου, κάνει λόγο ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζορτζ Τσιάμπα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ η αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης Γκρατιέλα Γκαβριλέσκου ανάρτησε φωτογραφία της Παναγίας των Παρισίων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι, “οι μελλοντικές γενιές θα ‘κληρονομήσουν’ το Παρίσι δίχως αυτό το μοναδικό σύμβολο πίστης, ιστορίας, αρχιτεκτονικής…”.

Η πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στη διάρκεια της νύκτας προκαλεί «οδύνη στην καρδιά των Ρώσων», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρότεινε η Μόσχα να στείλει «τους καλύτερους Ρώσους ειδικούς» για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του μνημείου.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε τα συλλυπητήρια του στον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι «βαθιά λυπημένη».

«Ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ του Παρισιού είναι ένα σημαντικό σύμβολο του γαλλικού πολιτισμού και ένας μοναδικός θησαυρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Σι. Ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα καταφέρει να αποκαταστήσει τον καθεδρικό ναό και ότι το κτίριο «θα ανακτήσει το μεγαλείο του».

Η ουγγρική πόλη Σέγκετ, η οποία είχε καταστραφεί από πλημμύρα πριν από έναν και πλέον αιώνα, ανακοίνωσε σήμερα μια δωρεά 10.000 ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι, σε ανάμνηση της βοήθειας που είχε λάβει η ίδια από τη γαλλική πρωτεύουσα για την αποκατάστασή της.

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και του ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο Μακρόν αισθήματα βαθιάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

“Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες είναι απολύτως αποκαρδιωτικό να τις βλέπεις. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον Γαλλικό λαό», έγραψε πριν από λόγο στο λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για τη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων.

Με δύο tweet, στα ελληνικά και τα γαλλικά, αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. “Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε την θλίψη μας για την καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει την Παναγία των Παρισίων, σύμβολο της Πόλης του Φωτός” ανέφερε η ανάρτηση στο Twitter του ΥΠΕΞ εκφράζοντας ταυτόχρονα και “την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή”.

Τη βαθιά θλίψη της για την καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του καθεδρικού ναού του Παρισιού.

«Ανείπωτη θλίψη προκαλεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο γαλλικό λαό, σε όλους μας, η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας πως «χάνεται ένα μνημείο μοναδικής τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής, σύμβολο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, συνδεδεμένο με εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της γαλλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε: «Η Παναγία των Παρισίων ήταν και θα παραμείνει η δική μας κυρία. Όλοι μας στεκόμαστε δίπλα στους βουβούς από τη θλίψη Παριζιάνους».

Με ανάρτηση στο Twitter εκφράζει συμπαράσταση και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Τις θερμές ευχαριστίες του για τα μηνύματα φιλίας, αλληλεγγύης και αγάπης που στέλνουν οι Έλληνες, εξέφρασε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί.

Σε δήλωσή του στα ελληνικά ΜΜΕ, ο κ. Σαντεπί χαρακτήρισε την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων μια τραγωδία για το Παρίσι, για τη Γαλλία και για όλους εκείνους που αγαπούν το Παρίσι και τη Γαλλία -και είναι πολλοί, όπως σημείωσε.

Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Να σημειωθεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης, ενώ ο ναός αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή του γνωστού κλασσικού μυθιστορήματος «Η Παναγιά των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ. Φυσικά, αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η μεγάλη καμπάνα της ανήγγειλε στις 24 Αυγούστου 1944 την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί, ενώ 26 χρόνια μετά εκεί κηδεύτηκε ο αρχηγός της γαλλικής Αντίστασης, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά, Δημήτρης Απόκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος