Ο συχνός μεσημεριανός ύπνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση διαβήτη τύπου-2, μπορεί να αποτελεί ο συχνός μεσημεριανός ύπνος, για πάνω από μια ώρα, κάθε μέρα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη Ιαπωνική έρευνα.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ένας καθημερινός υπνάκος για πάνω από 60 λεπτά συνδέεται με κατά 45% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στον ανθρώπινο οργανισμό, σε σχέση με όσους δεν κάνουν καθόλου «σιέστα». Αν μάλιστα ο υπνάκος ξεπερνά τις δύο ώρες τη μέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο. Όσοι όμως κοιμούνται λιγότερο από 40 λεπτά το μεσημέρι, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιαμάντα Ταμαχίντε του Πανεπιστημίου του Τόκιο πραγματοποίησαν μετά-ανάλυση (αξιολόγηση 21 μελετών παρατήρησης) που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου γενικότερα. ‘Αλλες έρευνες έχουν επίσης συμπεράνει ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι πιο ωφέλιμος όταν είναι σύντομος, μέχρι 30 λεπτά περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές -που σύμφωνα με το BBC έκαναν τη σχετική ανακοίνωση της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο– διευκρίνισαν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει απόδειξη πως είναι η ίδια η «σιέστα» που προκαλεί ή επιδεινώνει τον διαβήτη. Ωστόσο, από τα πορίσματα φαίνεται να υπάρχει κάποια σαφής συσχέτιση ανάμεσα στον ύπνο και τη συγκεκριμένη πάθηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος