Ο ΠΟΥ ετοιμάζει νέα λίστα με τους παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία

Array

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (21/11) ότι καταρτίζει νέα λίστα με τα πιο επικίνδυνα παθογόνα που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημίες ή επιδημίες. Ο διεθνής οργανισμός έχει συγκαλέσει 300 επιστήμονες οι οποίοι θα ερευνήσουν περισσότερες από 25 οικογένειες ιών και βακτηρίων.

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι η νέα λίστα θα επιταχύνει την έρευνα σχετικά με τις απειλές που συνιστούν αυτές οι ασθένειες πριν εμφανιστούν ως επιδημίες στον άνθρωπο και ότι θα συμβάλει στη συντόμευση του χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη ασφαλών, προληπτικών ιατρικών αντιμέτρων, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια. Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης την πιθανή απειλή της νόσου Χ, η οποία αντιπροσωπεύει ένα άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία ή πανδημία.

Η τρέχουσα λίστα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2017 και επικαιροποιήθηκε το 2018.

Επί του παρόντος περιλαμβάνει τους εξής ιούς: SarsCov2, SARS, MERS, Έμπολα, Μάρμπουργκ, Ζίκα, Nipah και henipaviral, αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, πυρετός Λάσα, πυρετός Rift Valley και νόσος Χ.

«Η στόχευση παθογόνων και οικογενειών ιών προτεραιότητας για την έρευνα και την ανάπτυξη αντιμέτρων είναι απαραίτητη για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση επιδημιών και πανδημιών», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.

«Αυτή η λίστα με τους παθογόνους οργανισμούς προτεραιότητας έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα σχετικά με το πού πρέπει να επικεντρωθούν οι ενέργειες για τη διαχείριση της επόμενης απειλής», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan.

Η επικαιροποιημένη λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος