Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να σχετίζεται με αύξηση σε θανάτους δελφινιών

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη επιδράσει με δυσμενή τρόπο στο οικοσύστημα αφού σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας των δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηχορύπανση στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, που προκαλείται από περίπου 20 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες, ενδέχεται να οδήγησε τα συμπαθή θάλασσια θηλαστικά, νότια στις τουρκικές και βουλγαρικές ακτές, όπου εγκλωβίζονται ή πιάνονται σε αλιευτικά δίχτυα σε ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς.

Από την αρχή του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση της εξαφάνισης του κοινού δελφινιού (Delphinus delphis) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.  Περισσότερα από 80 από τα κητώδη θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά στη δυτική Μαύρη Θάλασσα της χώρας, μιά εξέλιξη την οποία το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (Tudav) περιέγραψε ως «εξαιρετική αύξηση».

Οι αρχικές έρευνες του Tudav αποκάλυψαν ότι περίπου τα μισά από αυτά τα δελφίνια σκοτώθηκαν αφού μπλέχτηκαν σε δίχτυα ψαρέματος.  Η μοίρα του άλλου μισού πληθυσμού ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα «αναπάντητο ερώτημα», σύμφωνα με τον Δρ. Μπαϊράμ Οζτούρκ  τον πρόεδρο του Tudav, καθώς δεν βρέθηκαν σημάδια παγίδευσης ή τραύματα από πυροβολισμούς στα πτώματα.

«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό», είπε ο Οζτούρκ, αν και τόνισε ότι είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί.  «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να έχουν προκαλέσει τα σόναρ χαμηλής συχνότητας στη Μαύρη Θάλασσα, επειδή δεν έχουμε δει ποτέ τόσα πλοία και τόσο θόρυβο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και η επιστήμη πάντα απαιτεί αποδείξεις».

Το πολεμικό ναυτικό συνήθως βασίζεται σε σόναρ για να ανιχνεύουν εχθρικά υποβρύχια από μεγάλες αποστάσεις.  Επειδή τα θαλάσσια θηλαστικά εξαρτώνται επίσης από τον ήχο για την επικοινωνία τους καθώς και άλλες λειτουργίες, ο υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες επιπτώσεις στα κητώδη,

Σύμφωνα με τον Δρ Πάβελ Γκόλντιν, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ενώ το ακουστικό τραύμα μπορεί να εξηγήσει την προσάραξη των δελφινιών  ο συνεχής υποβρύχιος θόρυβος που προκαλείται από στρατιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσε να εξηγήσει το υψηλότερο ποσοστό τυχαίας αλίευσης.

Ο μόνιμος υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα τα θηλαστικά, αλλά μπορεί να τα ενοχλήσει και να τα βλάψει σοβαρά, είπε, καθώς τα δελφίνια και άλλα είδη μπορεί να κατευθύνονται σε άγνωστη περιοχή για να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν.  «Μπορεί να είναι η αιτία της μαζικής μετανάστευσης των  ψαριών και κητοειδών προς το νότο», είπε.

Ο Ντίμιταρ Ποπόφ, διευθυντής έργου για το Green Balkans, μια βουλγαρική οργάνωση για την προστασία της φύσης, συμφωνεί με αυτή τη θεωρία.  Έχει εντοπίσει μια παρόμοια τάση στα βουλγαρικά ύδατα, κυρίως μεταξύ των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας (Phocoena phocoena relicta).

Η Green Balkans παρακολουθεί τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητοειδών στο ψάρεμα για καλκάνι εδώ και τέσσερα χρόνια.  Σε όλη αυτή την περίοδο, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ήταν τα χαμηλότερα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και κορυφώθηκαν το καλοκαίρι.  Αυτή την άνοιξη, αντίθετα, είπε ο Ποπόφ, 50 κητώδη είχαν μπλεχτεί σε 72 χιλιόμετρα διχτυών, αριθμός που πλησιάζει την κορύφωση από το καλοκαίρι του 2019.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι έρευνές τους παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών κατά τη διάρκεια του πολέμου.  «Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν γνωρίζουμε καν πόσο συχνά χρησιμοποιούν σόναρ», είπε ο Οζτούρκ.

Οι επιστήμονες λένε ότι η έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες όχι μόνο εμποδίζει την έρευνα για τους θανάτους κητωδών, αλλά και δυσκολεύει την παρακολούθηση των ζώων που κινδυνεύουν περισσότερο.  Αυτά είναι πιθανό να περιλαμβάνουν φώκαινες και κητοειδή των λιμανιών, τα οποία θα πρέπει να μεταναστεύουν από τη Μαύρη Θάλασσα προς την πληγείσα από τον πόλεμο Θάλασσα του Αζόφ, καθώς και αποδημητικά πουλιά που περνούν μέρος του έτους στους πλούσιους υγροτόπους στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος