Ο FDA ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εγκρίνει ένα φάρμακο για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Το ήπαρ ζυγίζει έως και 1.500 γραμμάρια και είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 500 λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της αποτοξίνωσης, του μεταβολισμού και της αποθήκευσης βιταμινών. Έχει ρόλο σχεδόν σε κάθε οργανικό σύστημα του σώματος, επομένως η υγεία του είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, η επιδημία της παχυσαρκίας έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους που οδηγεί σε φλεγμονή και κυτταρική βλάβη. Παρόλο που η NAFLD μπορεί να αντιστραφεί με απώλεια βάρους, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας άλλης κατάστασης, της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (MASH). Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και σε καρκίνο.

Ελπίδα για τους πάσχοντες

Τώρα, για πρώτη φορά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της συγκεκριμένης ηπατικής νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία. Το από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο resmetirom (Rezdiffra) της Madrigal Pharmaceuticals, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον ουλώδη ιστό στο ήπαρ.

Μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 966 άτομα με MASH έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τη φλεγμονή και τη συσσώρευση λίπους στο 30% των συμμετεχόντων που έλαβαν την υψηλότερη δόση. Οι ασθενείς που έπασχαν και από μέτρια έως προχωρημένη ηπατική ίνωση είδαν 26% βελτίωση. Συγκριτικά, όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο παρουσίασαν βελτιώσεις 10% και 14% αντίστοιχα. Η χονδρική τιμή του φαρμάκου είναι στα 47.400 δολάρια. Το resmetirom θα είναι διαθέσιμο από τον Απρίλιο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος