NOAA: Θερμοκρασίες ρεκόρ, σύννεφα φωτιάς και ξηρασία καταστρέφουν τον πλανήτη

Ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ωστόσο η ζέστη δεν έχει τελειώσει. Το 2021 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι ένα από τα 10 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, και τα «σύννεφα φωτιάς» θα μπορούσαν να γίνουν μια καλοκαιρινή συνήθεια, αποκάλυψαν χθες, (19/08), οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Στη νέα έκθεση της NOAA, τρεις επιστήμονες του κλίματος παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες προβλέψεις τους γύρω από το μεταβαλλόμενο κλίμα της Γης. Αναφέρθηκαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, χαρτογραφώντας ένα τρομακτικό μέλλον.

Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι το 2021 θα είναι ένα από τα 10 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, δήλωσε η κλιματολόγος Κάριν Γκλίζον της NOAA. Η Γκλίζον, μαζί με τον μετεωρολόγο Νταν Μάκεβοϊ του Δυτικού Περιφερειακού Κλιματικού Κέντρου, τόνισε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, πλήττουν τις ΗΠΑ.

«Οι εννέα από τους 10 θερμότερους Ιούληδες συνέβησαν από το 2010 και μετά», είπε η επιστήμονας. «Με βάση τις τρέχουσες παρατηρούμενες ανωμαλίες κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2021, καθώς και τις ιστορικές, παγκόσμιες ετήσιες μετρήσεις της θερμοκρασίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2021 θα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτε».

Η κλιματολόγος πρόσθεσε ότι, εκτός από τις θερμοκρασίες ρεκόρ, τον Ιούλιο παρατηρήθηκαν περιοχές με βροχοπτώσεις τόσο πάνω όσο και κάτω από το μέσο όρο. Στην πραγματικότητα, ενώ ορισμένες περιοχές ήταν ασυνήθιστα υγρές αυτό το καλοκαίρι, το 47% των ομόρων ΗΠΑ βιώνει ξηρασία.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, για μεγάλο μέρος των δυτικών ΗΠΑ, αυτό είναι πλέον το δεύτερο συνεχόμενο έτος με συνθήκες ξηρασίας, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ορισμένες πολιτείες», δήλωσε ο Μάκεβοϊ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ξηρασία επιδεινώνεται από την ακραία ζέστη και τα δυο μαζί φέρνουν ένα πλήθος επικίνδυνων συνεπειών. Οι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες «σχετίζονται με τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς», είπε.

NOAA: Θερμοκρασίες ρεκόρ, σύννεφα φωτιάς και ξηρασία καταστρέφουν τον πλανήτη
(AP Photo/Noah Berger)

Τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο, όπως δείχνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες. Μία από αυτές τις πυρκαγιές, η Dixie στη Βόρεια Καλιφόρνια, έχει κάψει μέχρι στιγμής πάνω από 600.000 στρέμματα και ο Μάκεβοϊ αναμένει ότι σύντομα θα πλησιάσει τα 700.000. «Αυτές οι πυρκαγιές εκρήγνυνται μόλις ανάψουν», δήλωσε ο επιστήμονας.

Εκτός από τους ακραίους κινδύνους για τους πληθυσμούς που ζουν στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, τις κατεστραμμένες υποδομές και πολλά άλλα, αυτές οι μανιασμένες πυρκαγιές έχουν φέρει μαζί τους και σύννεφα φωτιάς, τα οποία σχηματίζονται πάνω από ενεργές πυρκαγιές.

«Δημιουργούν αυτά τα τεράστια σύννεφα φωτιάς ή σύννεφα καπνού επάνω στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Μάκεβοϊ. «Και αντλούν απίστευτες ποσότητες καπνού γύρω από τις δυτικές πολιτείες και κατά καιρούς, φτάνουν ακόμη και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Παρόλο που είναι η δεύτερη χρονιά που μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες καπνού σε όλη τη χώρα και που παρατηρούνται «επικίνδυνα, μακράς διάρκειας επεισόδια κακής ποιότητας του αέρα», ο επιστήμονας αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό σενάριο για τα μελλοντικά καλοκαίρια», δήλωσε ο Μάκεβοϊ στον ιστότοπο “Space”.

«Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Η μεταβλητότητα των βροχοπτώσεων παίζει τεράστιο ρόλο εδώ, και θα υπάρξουν και μερικές υγρές χρονιές. Αλλά με την άνοδο των θερμοκρασιών, τα καύσιμα θα συνεχίσουν να στεγνώνουν γρήγορα και να γίνονται πιο εύφλεκτα και θα μπορούν να καίγονται και να εξαπλώνονται πιο γρήγορα και να παράγουν αυτά τα σύννεφα. Έτσι, αναμένουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον με την υπερθέρμανση του πλανήτη», καταλήγει ο Μάκεβοϊ.

ΠΗΓΗ: Space

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος