Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα στο 2022

Ένα πρωτοποριακό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ αναμένεται να εγκρίνουν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο λόγος για το Aducanumab, το οποίο ανέπτυξε η πολυεθνική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen. Στις κλινικές δοκιμές, οι ασθενείς που έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο, είδαν βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων και είχαν καλύτερη αίσθηση του χρόνου, ενώ διαπίστωσαν και βραδύτερη μείωση μνήμης. Τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ βοηθούν μόνο με τα συμπτώματα της νόσου και δεν μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξή της.

Εάν το φάρμακο εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς να ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις η βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) εγκρίνει το aducanumab, θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος έως ότου το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (NICE) το παραδώσει δωρεάν στο σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η διευθύντρια της έρευνας στην φιλανθρωπική οργάνωση Alzheimer Research UK, Δρ Σούζαν Κόλαας, δήλωσε ότι το φάρμακο δίνει «τεράστιες ελπίδες» και παρότρυνε τον ρυθμιστικό φορέα να προωθήσει τη διαδικασία έγκρισης χωρίς καθυστέρηση.

Το aducanumab στοχεύει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές και συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ. Έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται σε αυτήν την πρωτεΐνη και να την εμποδίζει να σχηματίσει μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες συστάδες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι συστάδες είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνες για την απώλεια μνήμης και τη γνωστική εξασθένηση.

Μια αρχική κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι το aducanumab μείωσε σημαντικά τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης και επιβράδυνε τη γνωστική εξασθένηση.

Ωστόσο, η τεράστια απογοήτευση ήρθε μετά από μια δεύτερη, μεγαλύτερη μελέτη, που ξεκίνησε το 2017 – και η οποία σταμάτησε απότομα ένα χρόνο μετά- όταν η πρώιμη ανάλυση ενός τμήματος της δοκιμής έδειξε ότι το φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό.

Ωστόσο όταν η Biogen εξέτασε τα δεδομένα όλων των ασθενών που έλαβαν τις υψηλότερες δόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

«Η ερευνητική κοινότητα είναι πολύ προσεκτική, αν και αισιόδοξη», δήλωσε η Δρ Κάθριν Μάμερι, ειδική για την άνοια στο University College Hospital στο Λονδίνο, η οποία ήταν επικεφαλής του βρετανικού σκέλους της δοκιμής της Biogen.

«Μερικοί άνθρωποι θα πουν ότι η Biogen χειρίστηκε τα δεδομένα, ενώ άλλοι θα συμφωνήσουν ότι υποστηρίζει τα αρχικά τους ευρήματα. Αλλά το γεγονός είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είχαν ένα φανταστικό αποτέλεσμα».

Η επιστήμονας είπε ότι τα αποτελέσματα του aducanumab αποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποσότητας της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλο και του επιπέδου της γνωστικής εξασθένησης, κάτι που δίνει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη άλλων φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος