Νέο εμφύτευμα στον εγκέφαλο αποκαθιστά την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα

Ερευνητές στα Ινστιτούτα Ιατρικών Ερευνών Feinstein στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να προκαλέσουν την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα, χρησιμοποιώντας ένα ελάχιστα επεμβατικό σύστημα εμφυτευόμενων ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Η μελέτη, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο, μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από παράλυση ή περιφερική νευροπάθεια.

Οι ερευνητές είχαν καταφέρει στο παρελθόν να αποκαταστήσουν μερική αίσθηση αφής στο χέρι μέσω της τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Αυτή η νέα έρευνα, ωστόσο, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, διεγείροντας πιο δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου, (sulcal areas), χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που προκαλούν συγκεκριμένες αισθήσεις στις άκρες των δακτύλων.

Νέο εμφύτευμα στον εγκέφαλο αποκαθιστά την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα
(Brain stimulation journal)

Πώς λειτούργησε το σύστημα

Ένας νευροχειρουργός εμφύτευσε ηλεκτρόδια στερεο-ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (SEEG) στους εγκεφάλους δύο ασθενών. Στο τέλος της διαδικασίας, οι ασθενείς ανέφεραν μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος και ηλεκτρισμού, στα χέρια και τις άκρες των δακτύλων τους.

«Αυτή η αξιοσημείωτη μελέτη δείχνει ότι η βιοηλεκτρονική ιατρική και η νευροχειρουργική θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν λειτουργίες που είχαν χαθεί προηγουμένως εξαιτίας αυτών των παθήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ινστιτούτων Feinstein, Κέβιν Τρέισι. Οι παθήσεις στις οποίες αναφέρεται είναι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Ορισμένα ινστιτούτα και εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Neuralink του Ίλον Μασκ και η ανταγωνίστριά της, η Synchron, εργάζονται σκληρά για να βρουν λύσεις για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, μέσω εγκεφαλικών εμφυτευμάτων. Άλλες εταιρείες επικεντρώνονται στη δημιουργία αισθητήρων αφής σε ρομπότ.

Καθώς η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας προχωράει με άλματα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσουν ξανά τις αισθήσεις στα χέρια και τα πόδια τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Stimulation.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος