Νέα Ζηλανδία: Τα ίχνη των εξαφανισμένων παγετώνων “δείχνουν” τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Μια διεθνής ομάδα κλιματολόγων εργάζεται στο βόρειο Canterbury της Νέας Ζηλανδίας, για να προσπαθήσει να καταλάβει γιατί οι γιγάντιοι παγετώνες εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Στις όχθες της λίμνης Tennyson, στο Canterbury, κάποτε υπήρχαν τεράστιοι προϊστορικοί παγετώνες. Όμως σήμερα δεν υπάρχουν πια.

Καθώς οι παγετώνες υποχωρούν, αφήνουν ίχνη της ηλικίας τους με τη μορφή ιζημάτων και ογκόλιθων που εμφανίζονται από το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με το Phys.org.

Αυτοί οι σωροί συντριμμιών, που ονομάζονται morenia, μας παρέχουν βασικές πληροφορίες για την κλιματική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Ερευνητές από το NIWA, το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington, το Πανεπιστήμιο του Maine, το Πανεπιστήμιο Lincoln και το GNS Science μελετούν τους morene γύρω από τη λίμνη Tennyson για να ανακαλύψουν γιατί και πότε εξαφανίστηκαν οι παγετώνες.

«Πρέπει να κατανοήσουμε τις αλλαγές που βλέπουμε σε αυτό το τοπίο που συνέβησαν πριν από χιλιετίες, γιατί από τις χρονολογίες που εμφανίζονται, φαίνεται ότι αυτό το τοπίο έχει αλλάξει πολύ, πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Δρ Andrew Lorrey, ειδικός στην κλιματολογία, ο οποίος εκτελεί εργασίες για τη NIWA.

Η εργασία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό χαρτογράφησης με drone και τεχνολογία LIDAR (Η τεχνική LIDAR βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και ακολούθως, στην καταγραφή της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας λέιζερ), που σχετίζεται με κοσμογονική ισότοπη χρονολόγηση ογκόλιθων. Αυτή η προσπάθεια δημιουργεί μια εικόνα της εξέλιξης του τοπίου και δείχνει πότε υπήρχαν παγετώνες και πώς υποχώρησαν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.

Ο Δρ Lorrey λέει ότι η κατανόηση του πώς και πότε το τοπίο έχει αλλάξει στο παρελθόν μας δίνει σημαντικές ενδείξεις για το τι να περιμένουμε στο μέλλον.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να χρονολογήσουμε αυτές τις μορφές παγετώδους ανάγλυφου. Παίρνουμε ένα δείγμα από έναν ογκόλιθο που εμφανίστηκε από πάγο σε μια μορένα, εφαρμόζουμε τη χημεία πάνω του και ανακαλύπτουμε, πόσο καιρό αυτός ο ογκόλιθος έχει εκτεθεί στην ατμόσφαιρα.

«Πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την ταχεία αλλαγή – και να προσθέσουμε σε αυτό όσα καταλαβαίνουμε για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις στο κλιματικό σύστημα. Αν συνδυάσουμε αυτά τα δύο πράγματα, θα έχουμε καλύτερη κατανόηση του τι μας περιμένει στο μέλλον», κατέληξε.

Μετάφραση-Επιμέλεια: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Phys.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος