Νέα έρευνα: Τοπικά lockdown για την αποφυγή ενός καθολικού

Την στιγμή που όλο και περισσότερες χώρες «φλερτάρουν» με το σενάριο ενός νέου lockdown, μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση των τυχαίων επαφών και αλληλεπιδράσεων, μέσω της κατάτμησης ενός ευρύτερου πληθυσμού και της σχετικής “στεγανοποίησης” των επιμέρους υπο-ομάδων, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής και Αυτο-Οργάνωσης Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, Φίλιπ Μπίτιν και Ραμίν Γκολεστάνιαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεπιστημονικό περιοδικό «Chaos» (Χάος), διατείνονται πως ένα γενικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί αν καταστεί εφικτός ο αποτελεσματικός διαχωρισμός μεγάλων πληθυσμών σε μικρότερες ομάδες που δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο βασικός στόχος είναι το να περιοριστούν οι τυχαίες επαφές ανάμεσα σε ανθρώπους μόνο μίας κοινότητας και έτσι να μειωθεί η πιθανότητα επέκτασης του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε ευρύτερες περιοχές.

Ένα από τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί αυτό είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, νομών και πόλεων. Οι περιορισμοί αυτοί θα τίθενται όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο “όριο” (διαγνωσμένες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους). Σύμφωνα με τη μελέτη, σε πρώτο στάδιο εφόσον μία περιοχή έχει «στεγανοποιηθεί» και δεν έχει περάσει ένα όριο κρουσμάτων, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά σε τοπικό επίπεδο.

«Στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος, προκειμένου να δημιουργηθούν σχετικά φυσιολογικές συνθήκες για τις μικρές επιχειρήσεις και τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων. Πάντα υπάρχει ένα τίμημα, αλλά η όλη ιδέα είναι ότι το επόμενο σημαντικό πράγμα μετά από ένα καθολικό lockdown είναι η προστασία των μικρότερων πληθυσμών», δήλωσε ο Γκολεστάνιαν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν έναν υποθετικό πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων με 500 αρχικά κρούσματα Covid-19 και σχετικά ήπια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε εφαρμογή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν αφεθούν ελεύθερες οι επαφές και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ όλων των κατοίκων, η πανδημία θα εξαπλωθεί εκθετικά, με τις νέες λοιμώξεις να διπλασιάζονται κάθε 12 ημέρες και με ρυθμό αύξησης έως 5%.

Σύμφωνα όμως με την μελέτη, εάν ο πληθυσμός διαχωριστεί και «στεγανοποιηθεί» σε 100 υπο-ομάδες των 80.000 ανθρώπων η κάθε μία και παράλληλα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα σε εκείνες τις ομάδες με τα περισσότερα κρούσματα, τότε ο ρυθμός νέων λοιμώξεων εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί σημαντικά και δεν θα ξεπεράσει το 1% του αρχικού πληθυσμού.

Αυτή η πρακτική θα «σπάσει» την αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε σημαντικό βαθμό και ακόμα και αν υπάρξει έξαρση της επιδημίας σε κάποιες περιοχές, αυτό δεν θα συμβεί σε όλες τις περιοχές ταυτόχρονα, γεγονός που θα συνεισφέρει σημαντικά στο να μην πιεστεί μαζικά το σύστημα υγείας μιας χώρας.  

«Προτείνουμε συχνότερα επιμέρους lockdown, που θα τίθενται σε ισχύ σε χαμηλότερα “όρια”, ώστε να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας, όσον αφορά την επάρκεια κλινών κ.ά.», υπογράμμισε ο Γκολεστάνιαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος