NASA: Νέες εικόνες από τον πλανήτη Αφροδίτη

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η οποία ξεκίνησε το 2018, το Parker Solar Probe της NASA κατάφερε να καταγράψει μια νέα πλευρά της Αφροδίτης. Στην φωτογραφία που τράβηξε ο ηλιακός ανιχνευτής, δείχνει τον κοντινό μας πλανήτη να λάμπει.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, η κύρια δουλειά του Parker Solar Probe είναι να μελετήσει τον Ήλιο και να αποκαλύψει μερικά από τα μυστήρια του. Το διαστημικό σκάφος, το οποίο είναι το πρώτο που «αγγίζει» τον Ήλιο, θα μελετήσει και άλλα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Ο ηλιακός ανιχνευτής Parker θα περάσει από την Αφροδίτη επτά φορές, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητά του για να πλησιάσει τον Ήλιο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο ανιχνευτής τράβηξε μια εκπληκτική εικόνα της Αφροδίτης η οποία βοήθησε τους ερευνητές να ανακαλύψουν κάτι απροσδόκητο για τον πλανήτη. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν την φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε από 12.391 χιλιόμετρα μακριά χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό “Wide-field Imager for Parker Solar Probe“, ανακάλυψαν ότι ο φακός είχε συλλάβει πολύ περισσότερα πράγματα από ό, τι περίμεναν.

Το φωτεινό χείλος γύρω από την άκρη του πλανήτη γνωστό και ως «νυχτερινή λάμψη», εμφανίζεται όταν τα άτομα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα ανασυνδυάζονται σε μόρια όταν βρίσκονται στην νυχτερινή πλευρά του πλανήτη, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν φως.

Στο κέντρο της φωτογραφίας υπάρχει ένα σκοτεινό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι η Aphrodite Terra, η μεγαλύτερη ορεινή περιοχή στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο λόγος που είναι σκοτεινός, είναι γιατί είναι πιο δροσερός από τη γύρω περιοχή.

NASA: Νέες εικόνες από τον πλανήτη Αφροδίτη

«Το WISPR είναι προσαρμοσμένο και δοκιμασμένο για παρατηρήσεις ορατού φωτός», δήλωσε ο Άγγελος Βουρλίδας, επιστήμονας του προγράμματος WISPR από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Περιμέναμε να δούμε σύννεφα, αλλά η κάμερα κατάφερε να φτάσει μέχρι την επιφάνεια».

Οι επιστήμονες έλεγξαν την ευαισθησία του οργάνου στο υπέρυθρο φως. Εάν, όπως φαίνεται, ο εξοπλισμός μπορεί να διακρίνει μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο, τότε θα είναι ακόμη πιο χρήσιμος, καθώς θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τη σκόνη γύρω από τον Ήλιο και σο κοντινό ηλιακό σύστημα. Εάν δεν μπορεί να διακρίνει επιπλέον μήκη κύματος και αυτό θα είναι και χρήσιμο, καθώς οι φωτογραφίες μπορεί να αναδείξουν έναν εντελώς νέο τρόπο μελέτης της Αφροδίτης.

Ο ανιχνευτής πέρασε ξανά από την Αφροδίτη αυτή την εβδομάδα και οι επιστήμονες ελπίζουν να επεξεργαστούν αυτά τα δεδομένα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος