Moderna: Το αντιγριπικό εμβόλιο προσφέρει «καλύτερη ανοσολογική προστασία από τα σημερινά»

Η Moderna, όπως και η Pfizer, προσπαθούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης ώστε να στοχεύουν καλύτερα τα στελέχη του ιού.

Η Moderna ανακοίνωσε την Τετάρτη (13/09) ότι το υποψήφιο εμβόλιο mRNA κατά της εποχικής γρίπης προκαλεί ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι τεσσάρων στελεχών του ιού της γρίπης, συγκριτικά με τα συμβατικά εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Το πειραματικό εμβόλιο, με την προσωρινή ονομασία mRNA-1010, συγκρίθηκε με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο εποχικής γρίπης της GSK που ονομάζεται Fluarix. Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από κλινικές μελέτες της Φάσης 3 έδειξαν ότι το mRNA-1010 προσφέρει καλύτερη ανοσολογική απόκριση από αυτό της GSK. Αυτό είναι καλό νέο για την εταιρεία καθώς μια προηγούμενη έκδοση του πειραματικού εμβολίου της δημιούργησε ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των στελεχών Α του ιού της εποχικής γρίπης, αλλά όχι έναντι των στελεχών Β. Ωστόσο, θα πρέπει ακόμη να περάσει από τη διαδικασία έγκρισης.

Η Moderna, όπως και η Pfizer, προσπαθούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης ώστε να στοχεύουν καλύτερα τα στελέχη του ιού. Η Moderna δήλωσε επίσης ότι αναμένει απόφαση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ σχετικά με το εμβόλιο mRNA για τον RSV που προορίζονται για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω έως τον Απρίλιο. Η Pfizer και η GSK έλαβαν έγκριση από τον FDA για τα εμβόλιά τους κατά του RSV για ενήλικες, τα οποία βασίζονται σε διαφορετική τεχνολογία, τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Moderna, οι παρενέργειες που έδειξαν οι κλινικές μελέτες περιλάμβαναν μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο, κόπωση και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Όπως ακριβώς τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19, τα αντιγριπικά εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA δίνουν εντολή στα κύτταρα να παραγάγουν τμήματα του ιού της γρίπης, τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει στη συνέχεια να αναγνωρίζει και να μπορεί να καταπολεμήσει όταν έρθει αντιμέτωπο με τον πραγματικό ιό.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα εποχικά εμβόλια γρίπης mRNA μπορούν να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν ταχύτερα από αυτά που βασίζονται σε παλαιότερη τεχνολογία. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται γρήγορα και η καλύτερη αντιστοίχιση των στελεχών με την έναρξη της περιόδου γρίπης θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος