Μειώνεται σημαντικά η ορατότητα στην Αθήνα κάθε δεκαετία

H ορατότητα στην Αθήνα μειώνεται κατά περίπου 2,8 χιλιόμετρα ανά δεκαετία ή 280 μέτρα κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που μελέτησε την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον της πόλης από το 1931 ως το 2013.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που εργάστηκαν για την υλοποίηση της έρευνας, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι, στις δεκαετίες του 1930 και του 1940 υπήρχε πολύ καλή ορατότητα στην Αθήνα (πάνω από 20 χιλιόμετρα) με συχνότητα 34%, δηλαδή μία μέρα στις τρεις περίπου. Τις μέρες αυτές, οι Αθηναίοι μπορούσαν να διακρίνουν ακόμα και τα σπίτια στην Αίγινα. Αυτή η καλή ορατότητα μειώθηκε σε συχνότητα μόλις στο 2% κατά την περίοδο 20042013.

Όπως αναφέρεται από τη μελέτη, η ορατότητα στην Αθήνα μειώθηκε εντυπωσιακά και σχεδόν για ένα συνεχές διάστημα εδώ και πάνω από 80 χρόνια. Η μείωση της ορατότητας έγινε ακόμα εντονότερη στη δεκαετία του ΄50, όταν εντάθηκαν η διόγκωση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η κατασκευή κτιρίων και η αύξηση των οχημάτων στην πρωτεύουσα, με συνέπεια την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όμως, αυξήθηκαν δραματικά και οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ευρώπη, οι οποίες σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 1950 και 1980. Τα δεδομένα της έρευνας αναφέρουν επίσης ότι, μεγάλο ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας οφείλεται με μακρινή μεταφορά ρύπων από πηγές στην Ευρώπη.

Μετά από το 2004 πάντως παρατηρείται σταθεροποίηση ή ακόμη και οριακή βελτίωση της ορατότητας στην Αθήνα, καθώς καταγράφεται και μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς μετά τα Ολυμπιακά έργα (μετρό, τραμ, Αττική Οδός), ενώ, εν μέρει, μπορεί να οφείλεται και στο ότι, λόγω της οικονομικής ύφεσης, έχει μειωθεί περαιτέρω η εκπομπή ρύπων στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη η ορατότητα στην Αθήνα εμφανίζει διαχρονικά ένα εποχικό κύκλο, καθώς είναι μεγαλύτερη κατά τους ζεστούς και ξηρούς μήνες του έτους. Ο μήνας με την μικρότερη ορατότητα είναι σταθερά ο Μάρτιος, αφου κατά τη διάρκειά του παρουσιάζονται ακόμα σχετικά υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων λόγω μεταφερόμενης σκόνης, γύρης κλπ.

Όπως αναφέρεται και από τους επιστήμονες, όταν αυξάνεται η υγρασία, η ορατότητα μειώνεται, ενώ αντίθετα αυξάνεται, όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι στην πόλη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την ερευνήτρια δρα Δήμητρα Φουντά, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Atmospheric Chemistry and Physics” (Ατμοσφαιρική Χημεία και Φυσική) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος