Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας σε κάποιες βιταμίνες και συμπληρώματα, λένε οι ειδικοί

Τα συμπληρώματα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και πολυβιταμινών δεν προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις ή τη θνησιμότητα γενικότερα, αναφέρει η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ σε επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσίευσε στο περιοδικό «JAMA».

Η ειδική ομάδα ανέλυσε 84 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 700.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 52 νέων μελετών για το θέμα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα που είχαν καταλήξει και το 2014, ότι δηλαδή υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για οποιαδήποτε οφέλη στην παράταση της ζωής από τη λήψη των βιταμινών Ε, D, Α, β-καροτίνη, Β3, Β6, C και σελήνιο.

Ειδικότερα, η ομάδα συστήνει να αποφεύγεται η χρήση συμπληρωμάτων β-καροτίνης, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου «λόγω πιθανού αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας, καρδιαγγειακής θνησιμότητας και καρκίνου του πνεύμονα». Επίσης, οι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη Ε «επειδή πιθανώς δεν έχει ουσιαστικό όφελος στη μείωση της θνησιμότητας, των καρδιαγγειακών παθήσεων ή του καρκίνου».

«Οι συμβουλές για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε προσεγγίσεις που βασίζονται σε αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και της σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Δρ. Τζέφρι Λίντερ, διευθυντής της Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο.

Πάρτε για παράδειγμα τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού, όπως έχουν διαπιστώσει πολυάριθμες μελέτες. Η συγκεκριμένη διατροφή έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους, ισχυρότερα οστά, υγιέστερη καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι επιστήμονες συστήνουν επίσης τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως έχουν δείξει μελέτες. Τόσο η μεσογειακή δίαιτα όσο και η δίαιτα DASH δίνουν έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τις φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

«Αντί να σπαταλάμε χρήματα στα συμπληρώματα, θα ήταν προτιμότερο να δώσουμε έμφαση σε δραστηριότητες χαμηλότερου κινδύνου και υψηλότερου οφέλους, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, κάνοντας σωματική άσκηση, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και αποφεύγοντας το κάπνισμα», έγραψαν ο Λίντερ και οι συνεργάτες του.

Ωστόσο, παρά το σαφές μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας, «περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής», δαπανώντας περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνες είτε για να παραμείνουν υγιείς, είτε για να έχουν περισσότερη ενέργεια, είτε για να αποκτήσουν ψυχική ηρεμία. Αυτές οι πεποιθήσεις που διαψεύδουν τα στοιχεία ενισχύονται από έξυπνες εκστρατείες μάρκετινγκ», δήλωσε ο συμπεριφορικός επιστήμονας Δρ. Πίτερ Ούμπελ, σε συνοδευτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Internal Medicine».

Ορισμένοι άνθρωποι όντως χρειάζονται συμπληρώματα

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν βιταμίνες. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα που περιέχει 0,4 έως 0,8 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος για την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, σύμφωνα με ξεχωριστή σύσταση της επιστημονικής ομάδας.

Τα άτομα που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις ή όσοι είναι άνω των 65 ετών, μπορεί να χρειάζεται να προσθέσουν συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους, λένε οι ειδικοί.

Ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται πρόσθετα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και Β6, καθώς η απορρόφηση αυτών των βιταμινών από τις τροφές εξασθενεί καθώς μεγαλώνουμε. Επειδή οι ηλικιωμένοι συχνά εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D, αλλά τα επίπεδα θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό, καθώς η υπερβολική ποσότητα D μπορεί να είναι επιβλαβής.

Πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λαμβάνουν συμπληρώματα για τη μείωση του κινδύνου κατάγματος, αλλά το 2018 η ειδική ομάδα διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D σε συνδυασμό με ασβέστιο δεν είχε καμία επίδραση στη συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος