Επικεφαλής γιατρός της Moderna: Όμικρον και Δέλτα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μαζί νέα υπερ-παραλλαγή

Μια νέα υπερ-παραλλαγή θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η Όμικρον και η Δέλτα μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, προειδοποίησε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, Πολ Μπάρτον.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της Daily Mail λοιμώξεις από την Covid συνήθως περιλαμβάνουν μόνο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δύο μπορεί να «χτυπήσουν» ταυτόχρονα.

Επίσης, αν αυτά μολύνουν το ίδιο κύτταρο, μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Ο Πολ Μπάρτον προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία κάνουν κάτι τέτοιο πιο πιθανό.

Μιλώντας στους βουλευτές της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας είπε ότι ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά, αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Μόνο τρία στελέχη Covid που δημιουργήθηκαν από ιούς που αντάλλαξαν γονίδια έχουν καταγραφεί, με τον ιό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις για να κάνει περισσότερες παραλλαγές.

Πάντως μια νέα παραλλαγή δεν ενεργοποίηθηκε μέσω αυτής της μεθόδου κατά τη διάρκεια των δυο μηνών που η Δέλτα υπερίσχυε της Άλφα.

Η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχεί ήδη στο Λονδίνο μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε στη χώρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Ο Δρ. Μπάρτον τόνισε ότι η κυκλοφορία των δύο παραλλαγών μαζί αυξάνει τον κίνδυνο να ανταλλάξουν γονίδια και να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή.

«Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και κάποιες μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να κρύβουν και τους δύο ιούς. Αυτό θα ήταν δυνατό εδώ, ιδιαίτερα δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπαμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε».

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος