Μελέτη: Η έκθεση των μικρών παιδιών σε ακραία ζέστη ή κρύο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η μελέτη υπογραμμίζει την ευπάθεια των εμβρύων και των παιδιών στο κρύο και τη ζέστη, καθώς και την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων κοινοτήτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, ιδίως σε παιδιά από πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Nature Climate Change», υπογραμμίζει την ευπάθεια των εμβρύων και των παιδιών στις ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο αντίκτυπος των ακραίων θερμοκρασιών στην ανθρώπινη υγεία αποτελεί μείζον μέλημα για την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς οι μηχανισμοί θερμορύθμισής τους είναι ακόμη ανώριμοι.

«Γνωρίζουμε ότι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των εμβρύων και των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές εκθέσεις και υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο κρύο και τη ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευεξία και τη γνωστική απόδοση σε παιδιά και εφήβους», δήλωσε η Μόνικα Γκούξενς, ερευνήτρια στο ISGlobal, στο Erasmus MC και στο CIBERESP.

«Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη μελετών που να αξιολογούν πιθανές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα αυτών των εκθέσεων», πρόσθεσε.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα με επικεφαλής την Γκούξενς εξέτασε τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο των προεφήβων για να εντοπίσει τα παράθυρα ευαισθησίας στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη στην πρώιμη ζωή. Συγκεκριμένα, εξέτασε με μαγνητική τομογραφία τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο 2.681 παιδιών ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Η έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους της ζωής ενός παιδιού και η έκθεση στη ζέστη από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 ετών συσχετίστηκε με βραδύτερη ωρίμανση της λευκής ουσίας.

«Σε προηγούμενες μελέτες, η μεταβολή αυτής της παραμέτρου έχει συσχετιστεί με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας», εξήγησε η Λάουρα Γκρανές, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο ISGlobal και το ισπανικό ερευνητικό κέντρο IDIBELL.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου η έκθεση στο κρύο και τη ζέστη μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μικροδομή της λευκής ουσίας» εξήγησε ο συν-συγγραφέας και ερευνητής, Κάρλες Σοριάνο.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

Μια ανάλυση με βάση τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν σε φτωχότερες γειτονιές ήταν πιο ευάλωτα στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη. Σε αυτά τα παιδιά, τα παράθυρα ευαισθησίας στο κρύο και τη ζέστη ήταν παρόμοια με εκείνα που εντοπίστηκαν στη μελέτη, αλλά ξεκινούσαν νωρίτερα. Οι διαφορές αυτές μπορεί να σχετίζονται με τις συνθήκες στέγασης και την ενεργειακή φτώχεια.

Ένας σημαντικός μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στη νευροανάπτυξη θα μπορούσε να σχετίζεται με την κακή ποιότητα ύπνου. Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη διαταραχή των λειτουργιών του πλακούντα, την ενεργοποίηση του ορμονικού άξονα που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης ή τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

ΠΗΓΗ: Neuroscience News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος