Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για τους “κατά φαντασία ασθενείς”

Αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιοπάθειας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που συνεχώς ανησυχούν για την υγεία τους χωρίς λόγο. Αυτοί που, με άλλα λόγια, ο λαός αποκαλεί «κατά φαντασία ασθενείς».

Το άγχος ότι κανείς θα αρρωστήσει σοβαρά, με συνέπεια να επισκέπτεται συνεχώς τους γιατρούς, μπορεί σαφέστατα να κάνει κακό στην καρδιά, αναφέρουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας νέας Νορβικής έρευνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίνε Ίντεν Μπέργκε του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 7.000 άτομα, γεννημένα μεταξύ 1953-57.

Από τους ανθρώπους, τα στοιχεία των οποίων αξιοποιήθηκαν για την έρευνα, το 3,3% υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο στη διάρκεια της μελέτης, αλλά μεταξύ όσων έπασχαν από υπερβολική ανησυχία για την υγεία τους (710 άτομα), το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (6%).

Η ανάλυση έδειξε ότι, στην αρχή της μελέτης, οι κατά φαντασία ασθενείς είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Και όσο μεγαλύτερο ήταν το άγχος τους, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα για να γίνει ο φόβος τους πραγματικότητα.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την έρευνά τους στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMC Open”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος