Covid-19: Τρεις φορές πιο φονικός ο κορονοϊός από τη γρίπη και την πνευμονία

Ο νέος κορονοϊός προκάλεσε τριπλάσιο αριθμό θανάτων από την πνευμονία και τη γρίπη μαζί στην Αγγλία και στην Ουαλία κατά την χρονική περίοδο Ιανουαρίου και Αυγούστου. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS), έως και το τέλος Αυγούστου είχαν καταγραφεί 48.168 θάνατοι από κορονοϊό, 13.619 λόγω πνευμονίας και 394 από γρίπη.

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό παρέμεινε πάνω από εκείνους των κοινών ασθενειών στην Αγγλία και την Ουαλία από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε στην χώρα η πανδημία, μέχρι τον Ιούλιο, όταν άρχισαν να μειώνονται τα κρούσματα. Τα τελευταία στοιχεία του ONS για τις 31 Αυγούστου, δείχνουν ότι 14 θάνατοι προκλήθηκαν από γρίπη και πνευμονία και 5 από κορονοϊό.

Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν σημαντικά υψηλότερα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συγκριτικά με αυτά της γρίπης και της πνευμονίας. Τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό, με ποσοστό θνησιμότητας 1.243,9 ανά 100.000 κατοίκους σε σύγκριση με 862,5 ανά 100.000 κατοίκους από πνευμονία και γρίπη.

Οι θάνατοι από πνευμονία και γρίπη ήταν επτά φορές λιγότεροι από τον μέσο όρο της πενταετίας, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα τα οποία βοήθησαν στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Covid-19: Τρεις φορές πιο φονικός ο κορονοϊός από τη γρίπη και την πνευμονία

Όταν οι θάνατοι από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ταξινομήθηκαν ανά περιοχή, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κατέγραψαν σχεδόν επτά φορές περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό (14.412) συγκριτικά με αυτούς που προκλήθηκαν από πνευμονία ή γρίπη, ενώ 2.128 προκλήθηκαν από κοινές ασθένειες.

Τα νοσοκομεία κατέγραψαν 9.829 θανάτους από άλλους ιούς και 30.846 από τον κορονοϊό. Οι ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κατέγραψαν 1.871 θανάτους από άλλους ιούς και 2.096 από την Covid-19.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού, ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2000, όταν ο ετήσιος αριθμός ήταν 56.623.

Η Σάρα Κολ, επικεφαλής της ανάλυσης θνησιμότητας στο ONS, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά από το 1959 και μετά, όταν άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία, που ο συνδυαστικός απολογισμός θανάτων από πνευμονία και γρίπη κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους δεν έχει φτάσει στα επίπεδα των θανάτων από την Covid-19. Οι θάνατοι από γρίπη και πνευμονία έχουν παραμείνει σταθεροί από το 2001, αναφέρει το ONS, το οποίο οφείλεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών του 2019.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος