Μ. Βρετανία: Ανάκληση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση

Οι υγειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ανακαλούν δεκάδες παρτίδες φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση επειδή περιέχουν «την πιο εκρηκτική χημική ουσία στον κόσμο», η οποία προκαλεί και καρκίνο. Τα συγκεκριμένα φάρμακα που περιείχαν ιρβεσαρτάνη και λοσαρτάνη αποσύρθηκαν λόγω των προσμείξεων που προκαλούν καρκίνο.

Ορισμένα από τα χάπια – τα οποία λαμβάνουν εκατομμύρια Βρετανοί – κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και δύο χρόνια. Ο Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες παρτίδες περιείχαν αζιδοτετραζόλη.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά ανακλήσεων φαρμάκων τύπου σαρτάνης, τα οποία ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο σε εργοστάσια στην Κίνα και την Ινδία. Ο βρετανικός οργανισμός επέμεινε ότι το μέτρο ήταν απλώς προληπτικό και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει προκαλέσει προβλήματα στους ασθενείς.

Είπε επίσης ότι η κίνηση αυτή αφορούσε μόνο τα φαρμακεία και τους χονδρέμπορους που διαθέτουν τις 31 παρτίδες που προμηθεύτηκαν οι Bristol Laboratories Limited, Brown & Burk UK Limited και Teva UK Limited.

Οι Βρετανοί που έπαιρναν τα συγκεκριμένα χάπια δεν θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη λήψη τους, διότι η ξαφνική διακοπή μιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνη για την υγεία τους. Άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που περιέχουν λοσαρτάνη και ιρβεσαρτάνη, εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα.

«Ανακαλούμε κάποιες παρτίδες ορισμένων φαρμάκων ως προληπτικό μέτρο, ενώ συνεχίζουμε την έρευνά μας. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να ελέγξουν τα αποθέματά τους και να επιστρέψουν τις συγκεκριμένες παρτίδες», δήλωσε η Τζούν Ρέιν, διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού.

Το 2019, η επιστήμονας του Κέιμπριτζ, Λιλιάνα Φρούκ είχε χαρακτηρίσει την αζιδο-τετραζόλη ως την «πιο εκρηκτική χημική ουσία» στον κόσμο. Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «The Naked Scientists», δήλωσε: «Η πιο εκρηκτική χημική ουσία φτιάχτηκε το 2011 στο εργαστήριο. Δεν βγήκε ποτέ από το εργαστήριο, φτιάχτηκε σε έναν ειδικό θάλαμο και ονομάζεται αζιδοτετραζόλη. Πρόκειται λοιπόν για ένα μόριο που έχει 14 νιτρογόνα στη δομή του και είναι πολύ εκρηκτικό, εξαιτίας των περιορισμένων δεσμών αζώτου. Κάποιοι επιστήμονες είπαν ότι αυτό το μόριο θα μπορούσε να εκραγεί ακόμη και αν το κοιτάξετε, επειδή ξέρετε ότι αντιδρά πραγματικά με την παραμικρή ποσότητα πίεσης. Είναι πιο εκρηκτικό από το ΤΝΤ», προσθέτει η επιστήμονας.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εξηγήσει πώς μπορεί να προέκυψε η πρόσμειξη. Συχνά προκαλούνται από μόλυνση σε εργοστάσια ή κατά τη διαδικασία κατασκευής ή αποθήκευσής τους. Η έκθεση στο φως ή στις υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και αντιδράσεις με τη συσκευασία του φαρμάκου, μπορούν να προκαλέσουν χημικές αλλαγές.

Συνολικά, περισσότερα από τα δύο τρίτα όλων των δραστικών συστατικών φαρμάκων προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία, εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου, με την Κίνα να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Δεν είναι σαφές πόσα από τα επηρεαζόμενα φάρμακα θα ανακληθούν με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση.

Τα στοιχεία του βρετανικού συστήματος υγείας αποκαλύπτουν ότι το 2017 στην Αγγλία εκδόθηκαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια συνταγές για φάρμακα που περιείχαν ιρβεσαρτάνη. Περίπου 165.000 από αυτές πιστεύεται ότι αφορούσαν την υδροχλωροθειαζίδη ιρβεσαρτάνη.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος