Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υποπαραλλαγή «Αρκτούρος» που ανησυχεί την Ινδία – «Βρίσκεται ήδη στη Βρετανία»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος το στέλεχος XBB.1.16, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου.

Υποπαραλλαγή «Αρκτούρος»

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, με την ονομασία «Αρκτούρος» («Arcturus»), που κυκλοφορεί στην Ινδία μπορεί να είναι 1,2 φορές πιο μολυσματικό από την παραλλαγή «Κράκεν», προειδοποιούν επιστήμονες. Σύμφωνα μάλιστα με αποκάλυψη της MailOnline, η νέα παραλλαγή βρίσκεται ήδη στη Βρετανία. Κατά το δημοσίευμα οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών εντόπισαν για πρώτη φορά τον Αρκτούρο τον περασμένο μήνα ενώ έχουν εντοπιστεί σχεδόν 50 κρούσματα.

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ονομάζεται XBB.1.16, προκάλεσε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ινδία, με τις μολύνσεις να έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές τον τελευταίο μήνα. Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας πραγματοποίησε εικονικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα για να προετοιμάσει τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αύξηση εισροής ασθενών. Ορισμένες πολιτείες επανέφεραν τις προστατευτικές μάσκες σε δημόσιους χώρους για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Στις 12 Απριλίου, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι υπήρχαν 40.215 ενεργά κρούσματα. Στοιχεία από την πλατφόρμα Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνουν ότι στις 4 Απριλίου, τα νέα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 3.108, από 242 που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος το στέλεχος XBB.1.16, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Η Δρ Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες.

«Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε τα συστήματα επιτήρησης. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια», δήλωσε. 

Η Δρ Μαρία βαν Κέρκοβ πρόσθεσε ότι ενώ η XBB.1.16 είχε ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες, οι περισσότερες αλληλουχίες προέρχονταν από την Ινδία, όπου είχε αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές.

Ωστόσο, μια ιαπωνική μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, έδειξε ότι η παραλλαγή «Αρκτούρος» είναι 1,2 φορές πιο μολυσματική από την «Κράκεν». Οι επιστήμονες ανάρτησαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική βάση bioRxiv και έγραψαν ότι αυτό το πλεονέκτημα υποδηλώνει ότι η νέα παραλλαγή θα «εξαπλωθεί παγκοσμίως στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή αποφεύγει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή η προηγούμενη μόλυνση σε σχέση με την «Κράκεν».

Η αύξηση των κρουσμάτων που προκάλεσε το νέο στέλεχος οδήγησε το ινδικό κρατίδιο Χαριάνα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, να επαναφέρει τις μάσκες στους δημόσιους χώρους. Η Βίνα Τζορτζ, υπουργός Υγείας της νότιας πολιτείας Kerela, επανέφερε το περασμένο Σάββατο τις μάσκες για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Οι αξιωματούχοι υγείας ζήτησαν επίσης στα κρατίδια να αυξήσουν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.

Βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή βρισκόταν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο στην τελική έκθεση για την παραλλαγή που εξέδωσε τον περασμένο μήνα.

Ξεχωριστά δεδομένα που συλλέχθηκαν από ανιχνευτές παραλλαγών αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον αλληλουχήσει σχεδόν 50 δείγματα του «Αρκτούρου».

Οι αξιωματούχοι στην Ινδία πιστεύουν ότι η παραλλαγή οδηγεί μόνη της το τελευταίο κύμα.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος