Κορονοϊός: Θα αποτελέσει η μετάλλαξη Όμικρον σημείο καμπής; Τι είναι η πληθυσμιακή ανοσία

Μετά από την τεράστια αύξηση των λοιμώξεων και νοσηλειών από τη μετάλλαξη Όμικρον, υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος αυτό της COVID-19 αρχίζει να υποχωρεί, τουλάχιστον σε κάποιες χώρες ανά τον κόσμο.

Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος κινήθηκε γρήγορα και προκάλεσε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ακόμα και ανάμεσα στον εμβολιασμένο πληθυσμό. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριες για την κοινωνία, σύμφωνα με έναν καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας.

«Ερευνήσαμε εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από την Όμικρον», είπε ο Δρ Andrew Pekosz, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins. «Φαίνεται ότι εάν μολυνθεί κανείς μετά τον εμβολιασμό, η ανοσολογική απόκριση δεν είναι μόνο υψηλή, αλλά είναι και αυτό που ονομάζουμε ευρεία. Δηλαδή, η ανοσολογική απόκριση αρχίζει να αναγνωρίζει όλες τις προηγούμενες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν, σχεδόν τόσο καλά όσο αναγνωρίζει το στέλεχος του εμβολίου».

«Πιστεύουμε ότι η μόλυνση πέρα ​​από τον εμβολιασμό είναι ίσως ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποκτήσει κανείς αυτή την πραγματικά ισχυρή ανοσία», είπε ο Pekosz. «Η μόλυνση συνεργάζεται τώρα με τον εμβολιασμό για να δώσει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα». «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτή την ισχυρή ανοσία». «Οι άνθρωποι έχουν κάποιες ανοσολογικές αντιδράσεις που μειώνουν τη σοβαρή νόσηση από κορονοϊό και ως εκ τούτου η ασθένεια δεν φαίνεται ποτέ τόσο σοβαρή όσο παλιά, επειδή όλοι έχουν κάποιο επίπεδο ανοσίας» εξήγησε.

Υπάρχουν πιθανώς ορισμένες εξαιρέσεις στον κανόνα: οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που μπορεί να μην έχουν το ίδιο υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης. Επίσης, δεν σημαίνει ότι κάποια χώρα θα επιτύχει ποτέ ανοσία της αγέλης, η οποία εξαφανίζει τον ιό επειδή δεν μπορεί να εξαπλωθεί άλλο. Αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετή «πληθυσμιακή ανοσία». «Αυτό περιορίζει λίγο την εξάπλωση, αλλά το πιο σημαντικό περιορίζει τη σοβαρότητα της νόσου», είπε ο Pekosz, ο οποίος κατά τα άλλα πιστεύει ότι ο ιός είναι μάλλον εδώ για να μείνει, σαν μια άλλη… γρίπη.

«Αυτή η αύξηση του Όμικρον απλώς μας δείχνει ότι ναι, αυτός ο ιός είναι τώρα εδώ για να μείνει. Αυτός ο ιός έχει εξελιχθεί ώστε τώρα να μολύνει και να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων απίστευτα αποτελεσματικά και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να τον εξαλείψουμε πραγματικά» σημείωσε.

Όμως, η δημιουργία ανοσίας του πληθυσμού, πιστεύει, θα επιτρέψει στους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας να αρχίσουν να σκέφτονται περισσότερο για τον μακροπρόθεσμο χειρισμό του ιού στο μέλλον, ώστε η ζωή να συνεχιστεί όπως πριν.

Πηγή: wtop.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος